Airedale Terrier

Airedale Terrier

Airedale Terrier – FCI Rasgroep 3

Terriers.

Land van herkomst
Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken
Zelfstandige jachthond op
o.a. otters

De Airedale Terrier noemen ze ook de koning der terriër, andere namen: Watersideterriër, Bingleyterriër

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 58 en 61 centimeter.
Teven tussen de 56 en 58 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Airedale Terrier heeft een lange vlakke, niet te brede schedel. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. De kaken mogen niet al te zwaar ontwikkeld zijn. De oren zijn klein en hebben een V-vorm. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het is een gespierde, compact gebouwde hond. De rug is kort en recht. De borst reikt tot de ellebogen en is niet breed. De staart is hoog aangezet en wordt omhoog gedragen. De nek is droog en gespierd.
Vacht
Hard, stug en draadachtig. En is niet te lang.
Kleuren
Tankleurig met een zwart of grijs rugdek.

Gedrag

Karakter
De Airedale Terrier is een evenwichtige en speelse hond. Ze zijn waaks, moedig en hard voor zichzelf. Ondanks dat ze gesteld zijn op het gezin, kunnen ze eigenzinnig uit de hoek komen. Ze blaffen weinig.
Sociaal
Met kinderen zijn ze over het algemeen geduldig. Tegen andere honden kunnen ze dominant zijn. Normaal gesproken begroeten ze iedereen vriendelijk. Mocht het nodig zijn dan zal de Airedale Terrier altijd voor het gezin opkomen. Ze hebben een meer dan gemiddeld ontwikkeld jachtinstinct. Wanneer u andere dieren heeft, zult u de hond al op jonge leeftijd moeten leren dat ze bij de familie horen.

Omgang

Beweging
Dit hondenras heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Als u dagelijks een aantal korte wandelingen met hem maakt en af en toe onaangelijnd laat spelen, doet u hem niets te kort. Mocht u lange wandelingen willen maken dan zal de hond u evenzeer gezelschap bieden en geen spoortje van vermoeidheid tonen. Ook zijn ze geschikt om naast de fiets te lopen.
Opvoeding
De Airedale Terrier is een intelligente hond die vrij snel nieuwe commando’s aanleert. Het is en blijft en terrier, die niet steeds opnieuw dezelfde commando’s wil opvolgen. Bied de hond veel afwisseling en beloon de hond op gewenst gedrag.
Verzorging
De vacht van de Airedale Terrier moet af en toe geborsteld worden. Hiervoor kunt u een slickerborstel gebruiken. Naast deze borstelbeurten moet de hond twee tot vier keer per jaar geplukt worden. Hierbij worden de dode haren met duim en wijsvinger uit de huid getrokken. De Airedale Terrier mag absoluut niet geschoren of geknipt worden. Als de hond wel geschoren wordt kan dit zelfs tot huidirritaties en huidkwalen leiden. Daarnaast zal de kwaliteit en kleur van de vacht hard achteruit gaan.

Puppy-info

Fokker Airedale Terrier met stamboom

Airedale Terrier Airedale Terrier

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: