Bearded Collie

Bearded Collie – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Andere namen, Highland collie, Mountain collie, Hairy Mou’ed Collie, Argle Bargle.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 53 en 56 centimeter.
Teven tussen de 51 tot 53 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Bearded Collies hebben een brede vierkante schedel. De hangende oren zijn middellang. Ze hebben grote ogen die wijd uit elkaar staan. Dit ras heeft een schaargebit.
Lichaam
Het is een slanke stevig gebouwde hond. Het uiteinde van de staart wordt in een opwaartse boog gedragen. De achterhand is goed gespierd. De voeten zijn ovaal met sterke voetzolen.
Vacht
De bovenvacht van de Bearded Collie is recht, hard en ruig. Hij mag niet wollig of krullerig zijn. Een lichte slag is toegestaan.
Kleuren
Leikleurig, roodachtig bruin, zart, blauw en alle grijstinten.

Gedrag

Karakter
Dit is een levendige opgewekte actieve hond. Hij is zeer intelligent en leergierig. Deze hond hoort in huis en is ongeschikt voor het leven in een kennel.
Sociaal
De Bearded Collies kunnen het goed vinden met iedereen en zijn van nature erg sociaal. Bezoekers worden enthousiast ontvangen.

Omgang

Beweging
Dit ras is actief en heeft veel beweging nodig. Hij vindt het leuk om lange wandelingen in het bos of op het strand te maken. De Bearded Collie is geschikt voor onaangelijnde wandelingen.
Opvoeding
De Bearded Collie is intelligent en leergierig. Hij is gevoelig en zachtaardig. De hond heeft een zachte opvoeding nodig. Het is een spontaan ras dat spelenderwijs het best commando’s aanleert.
Verzorging
De Bearded Collie heeft een mooie vacht, deze dient ook intensief verzorgd te worden. Kam de vacht meerdere malen per week, zodat er geen klit vorming ontstaat. Overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken. Kijk ook regelmatig de oren en de gehoorgang van de Bearded Collie goed na.