Border Collie

Border Collie – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en veedrijver

Uiterlijk Border Collie

Schouderhoogte
Reuen 53 centimeter.
Teven iets kleiner.
Gewicht
Mannelijk: 14–20 kg, Vrouwelijk: 12–19 kg
Hoofd
Redelijk brede schedel met een duidelijke stop. Schedel en voorsnuit zijn vrijwel even lang. Ze hebben middelmatig grote oren en worden meestal half rechtop gedragen.
Lichaam
De Border Collie is zeer atletisch gebouwd. De borst is breed en sterk. De staart reikt minstens tot de hak. Ze hebben sterke benen die niet te zwaar van bot zijn. Ze hebben een krachtig gespierde hals.
Vacht
Er zijn 2 soorten Border Collies de kortharige en de langharige. Beide hebben een dichte middelmaige bovenvacht met een zachte dichte ondervacht. Bij langharige Border Collies is het haar langer ronde hals, broek en op de staart.
Kleuren
Alle kleuren bij de Border Collie zijn toegestaan, zolang wit niet overheerst.

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn uiterst intelligent, slim, beweeglijk en levendig. Ze zijn moedig en hard. Vaak heeft de Border Collie de neiging om zich tot 1 persoon te richten. Wanneer ze voldoende beweging en aandacht krijgen kunnen ze in een buitenkennel gehouden worden.
Sociaal
Als de Border Collie goed gesocialiseerd is dan gaat hij goed om met katten en andere huisdieren. Met andere honden gaan ze over het algemeen goed om. Wanneer u deze hond te weinig te doen geeft, dan gaat hij zichzelf een taak toebedelen, zoals het bijeendrijven van uw kinderen.

Omgang

Beweging
De Border Collie heeft enorm veel beweging nodig. Buiten dat is het vooral een werkhond die iets te doen moet hebben. Wanneer de Border Collie te weinig te doen krijgt dan kan hij lastig en soms zelfs agressief worden. Wissel veel oefeningen af en geef hem veel te doen, zoals apporteren, balspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen en het zoeken van verstopte voorwerpen. Voldoet u aan zijn behoefte, dan is dit een uitstekende hond.
Opvoeding
Ze zijn enorm intelligent, slim en werkwillig. Ze zijn eenvoudig op te voeden en willen graag commando’s leren. DIt doen ze dan ook uiterst snel. Deze hond heeft een echte baas nodig die hem consequent opvoedt.
Verzorging
Dit hondenras heeft niet veel vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week borstelen is voldoende. Maak ook de oren geregeld schoon en knip de voetzooltjes van deze hond. Nu en dan een lekker bad met aangepaste shampoo is voldoende. Stof en modder valt na een paar uur gewoon uit de vacht indien de vacht gezond staat wel te verstaan.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Border Collie puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor dit zachtaardig hondenras. Gebruik een prachtige, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Puppy Border Collie

Puppy Border Collie

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: