Border Collie

Border Collie – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en veedrijver

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 53 centimeter.
Teven iets kleiner.
Gewicht
Hoofd
Redelijk brede schedel met een duidelijke stop. Schedel en voorsnuit zijn vrijwel even lang. Ze hebben middelmatig grote oren en worden meestal half rechtop gedragen.
Lichaam
De Border Collie is zeer atletisch gebouwd. De borst is breed en sterk. De staart reikt minstens tot de hak. Ze hebben sterke benen die niet te zwaar van bot zijn. Ze hebben een krachtig gespierde hals.
Vacht
Er zijn 2 soorten Border Collies de kortharige en de langharige. Beide hebben een dichte middelmaige bovenvacht met een zachte dichte ondervacht. Bij langharige Border Collies is het haar langer ronde hals, broek en op de staart.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan, zolang wit niet overheerst.

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn uiterst intelligent, slim, beweeglijk en levendig. Ze zijn moedig en hard. Vaak heeft deze hond de neiging om zich tot 1 persoon te richten. Wanneer ze voldoende beweging en aandacht krijgen kunnen ze in een buitenkennel gehouden worden.
Sociaal
Als de hond goed gesocialiseerd is dan gaat hij goed om met katten en andere huisdieren. Met andere honden gaan ze over het algemeen goed om. Wanneer u deze hond te weinig te doen geeft, dan gaat hij zichzelf een taak toebedelen, zoals het bijeendrijven van uw kinderen.

Omgang

Beweging
Deze hond heeft enorm veel beweging nodig. Buiten dat is het vooral een werkhond die iets te doen moet hebben. Wanneer de Border Collie te weinig te doen krijgt dan kan hij lastig en soms zelfs agressief worden. Wissel veel oefeningen af en geef hem veel te doen, zoals apporteren, balspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen en het zoeken van verstopte voorwerpen. Voldoet u aan zijn behoefte, dan is dit een uitstekende hond.
Opvoeding
Ze zijn enorm intelligent, slim en werkwillig. Ze zijn eenvoudig op te voeden en willen graag commando’s leren. DIt doen ze dan ook uiterst snel. Deze hond heeft een echte baas nodig die hem consequent opvoedt.
Verzorging
De border collie heeft niet veel vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week borstelen is voldoende. Maak ook de oren geregeld schoon.

Border Collie