Bouvier

bouvier

Bouvier – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
België
Huidige en oorspronkelijke taken
Veedrijver, waak en
verdedigingshond

Bouvier des Flandres is een Belgisch hondenras, maar ze noemen dit ras ook de grote Vlaamse koehond. Een andere bijnaam van de bouvier is “toucheur de boeuf”

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 62 en de 68 centimeter.
Teven tussen de 59 tot 65 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 35 tot 40 kilo.
Teven wegen tussen de 27 tot 34 kilo.
Hoofd
De Bouvier heeft een breed groot hoofd. De schedel is iets langer dan breed. De neusrug is recht. De oren zijn klein en driehoekig van vorm. Ze worden hangend gedragen. De ogen hebben een ovale vorm. De Bouvier heeft een schaar- of tanggebit.
Lichaam
De romp is kort en fors. Ze hebben een korte, brede en gespierde rug. De staart wordt hoog gedragen. De voeten zijn kort, rond en sterk. De hals is sterk.
Vacht
Rommelig, doffe vacht met dicht onderhaar. Hij licht niet vlak aan en is ongeveer 6 centimeter lang.
Kleuren
Vaal of grijs, meestal gestroomd of charbonnee.

Gedrag

Karakter
De Bouvier is een trouwe hond die zich hecht aan zijn gezin. Ze zijn erg waaks, maar niet druk of over-attent. Het zijn sobere harde honden, die in hun jeugd wel onstuimig zijn.
Sociaal
Over het algemeen is hij een sociale hond. Wanneer hij goed gesocialiseerd is, dan hoeft u geen problemen te verwachten bij soortgenoten en andere huisdieren. Ze gaan uitstekend om met kinderen. Let er wel op dat deze hond het voor kinderen die bij het gezin horen opneemt. Onbekenden worden argwanend tegemoet gestreden.

Omgang

Beweging
De Bouvier past zich goed aan. Hij heeft een uitstekende conditie en kan uren achter elkaar lopen. Mocht hij een baas hebben die iets minder actief is dan is dat geen probleem. Hij is zeer geschikt voor onaangelijnd te wandelingen, apporteren, zwemmen of naast de fiets lopen. Ze kunnen uitstekend in een buitenkennel gehouden worden. Het is wel belangrijk dat de hond dagelijks genoeg aandacht en beweging krijgt.
Opvoeding
Hij is redelijk makkelijk om opgevoed te worden. Ze zijn graag voor hun baas bezig. Voed de hond consequent en liefdevol op. Blijf altijd de baas zonder hard op te treden.
Verzorging
De Bouvier moet ongeveer twee keer per jaar getrimd worden. Dit betekent dat het dode haar met de hand uit de vacht wordt geplukt. Een Bouvier mag niet geschoren worden. Om klitvorming tegen te gaan kunt u de hond geregeld borstelen.

Puppy-info

Fokker Bouvier met stamboom:

bouvier

Bouvier des Flandres

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: