Briard

Briard – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en waakhond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 62 tot 68 centimeter.
Teven 56 tot 64 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Briards hebben een lang hoofd. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. De neus is wat vierkant en de oren zijn klein. Briards hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van de Briard is langer dan hoog. Ze hebben een rechte rug en een aflopend kruis. De staart reikt tot aan de sprong. De benen zijn goed gespierd.
Vacht
De vacht is lang en golvend. Voor tentoonstellingen moet de vacht minstens 7 centimeter zijn.
Kleuren
Effen zwart, grijstinten en fauvekleuren.

Gedrag

Karakter
De Briard is een intelligente moedige hond. Ze hechten zich erg aan baas en diens gezin. Voor het leven in de kennel zijn ze niet geschikt. Ze kunnen een beetje dominant zijn.
Sociaal
Als de Briard goed gesocialiseerd is, dan kan hij prima overweg met katten en andere huisdieren. Tegenover andere honden kunnen ze wat dominant overkomen. Wanneer kinderen in het gezin de hond in zijn waarde laten, dan kan hij goed met ze overweg.

Omgang

Beweging
Dit ras heeft redelijk veel beweging nodig. Onaangelijnde wandelingen verlopen goed. Daarnaast zijn lopen naast de fiets en zwemmen geschikte vormen van lichaamsbeweging.
Opvoeding
De Briard moet beslist met strakke hand opgevoed worden. Verwar ‘strakke hand’ niet met een harde onrechtvaardige opvoeding. Wees consequent en liefdevol. Laat hem vooral in de socialisatiefase positieve ervaringen opdoen.
Verzorging
De vacht van de Briard heeft ongeveer een uur per week nodig om goed gezond te blijven. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er klitten en kan de vacht van de Briard zelfs gaan vervilten. Houd de gehoorgang goed schoon en pluk haren die in de gehoorgang groeien, weg. Overtollig haar tussen de voetzolen van de Briard mag u wegknippen.

Puppy-info

Fokker Briard met stamboom

Briard puppy Briard