CaniCross is werken aan je conditie en die van je hond

CaniCross

CaniCross is een sport dat je samen met je hond doet.

Lekker buiten… hardlopen, fietsen of steppen.

CaniCross is sportend werken aan je conditie en ook die van je hond. Jij en je hond zijn letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden. Aan de lijn trekken is toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd, zo zorgt je hond dat jij nóg sneller vooruit komt.

Als je hond het heerlijk vindt om buiten in de natuur rond te rennen, dan is CaniCross ook voor jouw hond geschikt. Van origine begon de sport als training voor sledehonden in de zomer als er geen sneeuw lag. Tegenwoordig kan iedere gezonde, volwassen hond meedoen. Wedstrijden staan open voor alle typen en rassen, al is de ene hond natuurlijk sneller dan de andere, ze vinden het allemaal fantastisch om samen met de baas te rennen. Kortom, als jij van buiten hardlopen (of fietsen) houdt en je hebt een actieve hond, dan is CaniCross wel wat voor jullie.

Hoe te beginnen met CaniCross

Als je al regelmatig met je hond samen buiten (hard)loopt of fietst, is het beginnen gewoon een kwestie van naar buiten gaan en rennen. Het kan zijn dat je je hond moet aanleren dat het toegestaan is te trekken aan de lijn, let er dan wel op dat er duidelijk onderscheid is tussen de CaniCross-gordel en zijn normale riem. Wil je meedoen aan wedstrijden dan is het handig te oefenen met sturen. Je hond loopt voorop en het is dus zaak dat je hem door middel van commando’s de goede kant op laat lopen. Vlak voor de wedstrijd kunnen jullie altijd even het parcours verkennen zodat je weet wat er te wachten staat.

De spelregels

Bij CaniCross staat alles in het teken van snelheid. Wie het heerlijk vindt om in de natuur op de onverharde paden te rennen of fietsen is geschikt om te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een speciaal tuigje met een heupgordel waardoor je hond naar hartenlust kan trekken. CaniCross is heel makkelijk individueel te beoefenen, maar je kunt ook gezellig met een groep samen het bos in.

Wedstrijden

Sommige sportverenigingen organiseren speciale CaniCross evenementen waarbij jullie al je energie kwijt kunnen en andere enthousiastelingen kunt ontmoeten. Als je jullie snelheid wil meten aan die van anderen kun je ook meedoen aan CaniCross wedstrijden. Er worden in Nederland jaarlijks een aantal wedstrijden georganiseerd waarbij de deelnemers een parcours van 2 tot 6 kilometer afleggen.

De meeste wedstrijden zijn tijdritten waar je individueel om de 30 seconden start. De route is gemarkeerd met linten en pijlen en het is aan jou ervoor te zorgen dat je hond de goede kant op rent. Alles gaat om tijd en snelheid en er wordt geen rekening gehouden met verschillende rassen. Sommige enthousiaste honden kunnen samen met de baas snelheden van wel 20 kilometer per uur halen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: