Chihuahua

Chihuahua – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Mexico
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Gewicht
Ze wegen tussen de 500 gram en 3 kilo.
Hoofd
De schedel van de Chihuahua is appelvormig. Het voorhoofd is breed en rond. De snuit is kort en recht. De oren zijn groot en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot en rond. Ze hebben een tang- of schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en loopt in een punt toe. De borst reikt ongeveer tot de ellebogen. De voeten zijn ovaal vormig met goed uit elkaar geplaatste tenen.
Vacht
De Chihuahua bestaat uit een kort- en langhaar. De kortharige heeft een gladde, zachte en dichte vacht. De langhaar heeft zachter en fijner haar dan de korthaar. Het mag vlak of licht golvend zijn.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van Merle.

Gedrag

Karakter
Chihuahua’s zijn intelligent, alert en speels. Ze zijn velfverzekerd en kunnen overmoedig zijn. Ze hechten zich sterk aan hun baas. De meeste hechten zich aan een persoon in het bijzonder.
Sociaal
Met andere honden kunnen ze het uitstekend vinden. Let er wel op dat ze erg klein zijn en niet omver gelopen worden. Ook de omgang met andere huisdieren is zeer goed. Let er op dat kinderen de hond niet pesten en hem in zijn waarde laten. Tegenover onbekenden zijn ze afstandelijk.

Omgang

Beweging
Ondanks het kleine postuur hebben Chihuahua’s lichaamsbeweging nodig. Loop minimaal 3 maal daags een blokje om met de Chihuahua. En geef hem daarnaast de kans om met u te spelen.
Opvoeding
Wanneer u uw Chihuahua goed opvoedt zijn ze intelligent genoeg om vrij snel nieuwe commando’s te leren. Ze vinden dit ook leuk om te doen. Een goede opvoeding beinvloedt de socialisatie en karaktervorming op een positieve manier.
Verzorging

Chihuahua puppy
Chihuahua puppy