Chihuahua

Chihuahua – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Mexico
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

Uiterlijk

Schouderhoogte en lengte
De gemiddelde lengte van een chihuahua is 25 cm. De hoogte is ongeveer 23 cm
Gewicht
Ze wegen tussen de 500 gram en 3 kilo.
Hoofd
De schedel van de Chihuahua is appelvormig. Het voorhoofd is breed en rond. De snuit is kort en recht. De oren zijn groot en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot en rond. Ze hebben een tang- of schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en loopt in een punt toe. De borst reikt ongeveer tot de ellebogen. De vorm van de voeten zijn ovaal met goed uit elkaar geplaatste tenen.
Vacht
De Chihuahua bestaat uit een kort- en langhaar. De kortharige heeft een gladde, zachte en dichte vacht. De langhaar heeft zachter en fijner haar dan de korthaar. De vacht mag vlak of licht golvend zijn. De meest voorkomen kleuren bij een Chihuahua zijn: Wit, zwart, reebruin, kastanjebruin, zilvergrijs, chocoladebruin, crème
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van Merle.

Gedrag Chihuahua

Karakter van een Chihuahua
Chihuahua’s zijn intelligent, alert en speels. Ze zijn zelfverzekerd en kunnen overmoedig zijn. Ze hechten zich sterk aan hun baas. De meeste hechten zich aan een persoon in het bijzonder.
Sociaal
Met andere honden kunnen ze het uitstekend vinden. Zie er wel op toe ze niet onder de voet gelopen vanwege hun gestalte. Dit klein hondenras is zeer goed in omgang met andere huisdieren. Let er op dat kinderen de hond niet pesten en hem in zijn waarde laten. Tegenover onbekenden zijn ze afstandelijk.

Omgang

Beweging
Ondanks het kleine postuur hebben Chihuahua’s lichaamsbeweging nodig. Loop minimaal 3 maal daags een blokje om met de Chihuahua. En geef hem daarnaast de kans om met u te spelen.
Opvoeding
Wanneer u uw Chihuahua goed opvoedt zijn ze intelligent genoeg om vrij snel nieuwe commando’s aan te leren. Ze vinden dit ook leuk om te doen. Een goede opvoeding beïnvloedt de socialisatie en karaktervorming op een positieve manier.
Verzorging
De vacht van de langharige chihuahua heeft meer verzorging nodig dan die van de kortharige wat natuurlijk normaal is. Controleer bijna dagelijks op klitvorming bij de oren, in de hals, de oksels, de staart en achterkant van de hond. Verder kan u één tot twee keer per week met een zachte borstel de vacht van uw Chihuahua zachtjes borstelen. Een bad is soms noodzakelijk. Zorg wel dat u uw Chihuahua met speciale hondenshampoo wast. Vrijwaar de oren van water. Let erop dat er geen water in de oren van uw Chihuahua komt. Droog uw Chihuahua na het wassen met een haardroger.
Wees voorzichtig met puppy’s van Chihuahua’s. Deze kleine hondjes denken soms dat ze alles aan kunnen.  Chihuahua’s zijn kleine, maar sterke hondjes, toch zijn er dikwijls ongevallen met Chihuahua’s die uit zetels en van stoelen vallen met verschillende botbreuken als resultaat. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Chihuahua puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek perfecte hondennamen voor dit klein hondenras. Gebruik een lieve, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden… want het zijn honden met pit !!

Chihuahua puppy

Foto: Chihuahua puppy met mama

 

Chihuahua puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: