Chinese Naakthond

Chinese Naakthond – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
China
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

Andere namen, Chinese Gekuifde Naakthond, Chinese naakthond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 28 en 33 centimeter.
Teven tussen de 23 en 30 centimeter.
Gewicht
Ze wegen niet meer dan 5,5 kilo.
Hoofd
De schedel is lang en gewelfd. De stop is duidelijk aangegeven. De neuspunt van de Chinese Naakthond is smal. de oren zijn groot en laag aangezet. Ze worden rechtop gedragen. Bij de Power Puff mogen ze hangen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is recht met sterke lendenen. In actie wordt de staart horizontaal of hoog gedragen. De borst is breed en diep. De benen zijn lang en dun met lange smalle voeten.
Vacht
Het lichaam is vrijwel haarloos. Met een kuif van zacht haar die loopt van de stop tot en met de schedelbasis. Op de voeten en het de laatste deel van de staart bevinden zich ook haren.
Kleuren
Alles is toegestaan. Meest voorkomende kleur is blauwzwart.

Gedrag

Karakter
Chinese Naakthonden zijn slimme, intelligente honden. Ze zijn beweeglijk en levendig. Bij onraad laten ze hun stem horen. Ze hechten zich sterk aan hun baas en zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt.
Sociaal
Met kinderen kunnen ze redelijk goed overweg. Doordat de Chinese Naakthond erg druk is kan hij beter niet bij al te drukke kinderen gehouden worden. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze redelijk goed overweg. Tegenover onbekenden stellen ze zich terughoudend en waakzaam op.

Omgang

Beweging
De Chinese Naakthond past zijn bewegingsbehoefte aan het gezin aan. Hou er rekening mee dat huidbeschadiging vaak blijvend zichtbare littekentjes op de huid van een naakthond achterlaten. Behoed de hond daarom tegen al te ruige boswandelingen en wild stoeien met andere honden.
Opvoeding
Ze zijn vrij makkelijk op te voeden. Wees altijd consequent en besteed veel aandacht aan een goede socialisatie.
Verzorging

Chinese Naakthond