Chocolade giftig voor honden

Chocolade giftig voor honden

De meeste hondenliefhebbers weten dat chocolade giftig voor honden is. Toch zit er groot verschil tussen witte en donkere chocolade. Witte chocolade is meestal niet zo giftig dan sommige hondenliefhebbers denken. Donkere chocolade daartegen is heel giftig.

Chocolade is gemaakt van Cacao en dat bevat voornamelijk theobromine. Donkere chocolade bevat heel veel theobromine, en het is deze stof die het zo gevaarlijk maakt voor honden. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Witte chocolade bevat bijna geen theobromine en is dan ook niet zo gevaarlijk. Pure chocolade bevat een grote hoeveelheid theobromine.

De symptomen

– Een theobrominevergiftiging wordt meestal gekenmerkt door ernstige hyperactiviteit.
– Theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier.
– De honden worden onrustig, braken en urineverlies.

Het verloop bij een vergiftiging

Binnen 2 tot 4 uur:

Onrustig.
Braken.
Tachycardie.
Hyperthermie.
Polypneu.
Urineverlies.
Diarree.

Na een paar uur:

Hartritmestoornissen.
Hyperreflexie.
Ataxie.
Spierstijfheid.
Convulsies.
Coma.

De dood kan optreden 18 tot 24 uur na het optreden van de ritmestoornissen. De hoeveelheid chocolade en het hondenras zal bepalen of het al dan niet dodelijk is voor de hond. Kleine hoeveelheden chocolade zal bij grote hondenrassen waarschijnlijk alleen maar maagklachten opleveren, overgeven of diarree geven. Diezelfde kleine hoeveelheid chocolade zal voor kleine hondenrassen echter ernstigere gevolgen hebben, dus veel hangt af van het hondenras.

Te onthouden

– Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker voor honden.
– Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid fataal zijn.

Preventie

Neem geen risico en hou chocolade uit de buurt van honden. Plaats chocolade en pralines steeds op een veilige plaats, laat ze niet op tafel staan bij het verlaten van de kamer. Honden hebben een goede neus, voor je het weet hebben ze de buit gevonden en opgegeten. Wees extra voorzichtig tijdens Pasen en Sint-Niklaas, kinderen vergeten eens vlug dat honden ook graag chocolade eten.

Wat moet je doen bij een chocoladevergiftiging

Een theobrominevergiftiging door chocolade kan meestal verholpen worden door de hond binnen twee uur na de inname van de chocolade te laten overgeven. Probeer te achterhalen hoeveel chocolade de hond heeft opgegeten. Bel zo vlug mogelijk uw dierenarts. Raadpleeg het Antigifcentrum

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: