Coton de Tulear

Coton de Tulear – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Madagaskar
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

Andere namen, Havanezer

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 28 en 32 centimeter.
Teven tussen de 25 en 28 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 4 en 6 kilo.
Teven wegen tussen de 3,5 en 5 kilo.
Hoofd
Het hoofd van de Coton de Tulear is van de bovenkant gezien driehoekig van vorm. De neusrug is recht. Er is sprake van een lichte voorhoofdsgroef. De oren worden hangend gedragen en zijn droehoekig van vorm. De ogen zijn rond.
Lichaam
De rug is gebogen. De staart is laag aangezet en wordt hangend gedragen. Ze hebben rechte benen met kleine ronde voeten en gesloten tenen.
Vacht
Fijne, golvende vacht. Ze hebben geen ondervacht.
Kleuren
Wit.

Gedrag

Karakter
Coton de Tulears zijn vriendelijke en intelligente honden. Ze zijn redelijk gehoorzaam, al hebben ze zo nu en dan hun eigenzinnige kant. Het zijn honden die zich sterk hechten aan hun baas en gezinsleden, en kunnen moeilijk alleen zijn.
Sociaal
Van nature zijn het sociale honden. Me soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima samenleven. Met kinderen gaat de Coton de Tulear vrij goed om. Onbekend bezoek wordt aangekondigd.

Omgang

Beweging
Honden van dit ras passen zich in de regel erg goed aan. Het zijn honden die graag bezig zijn en iets te doen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan balspelletjes, zwemmen en ravotten in de tuin of het bos.
Opvoeding
Ze hebben een consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Het aanleren van commando’s kunnen ze redelijk snel. Leg de nadruk op het belonen voor goed gedrag.
Verzorging

Coton de Tulear