Dobermann

Dobermann – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Waak- en verdedigingshond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 70 centimeter.
Teven tussen de 63 en 68 centimeter.
Gewicht
Tussen de 32 en 42 kilo.
Hoofd
De Dobermann heeft een langwerpig hoofd. De neusrug loopt parallel aan de bovenschedel. De hangende oren zijn middelgroot. De ogen zijn ovaal van vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De Dobermann is krachtig gebouwd. De rug is kort en gespierd. De borstkas reikt tot de ellebogen. De benen zijn recht. De voeten kort, gebogen en gesloten.
Vacht
Korte gladde dichte vacht.
Kleuren
Zwart en tan en bruin en tan.

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn uiterst alert, intelligent en slim. Ze zijn waakzaam en zeer trouw aan hun baas. Sommige honden hebben de neiging om zich tot een eenpersoonshond te ontwikkelen.
Sociaal
Als hij goed gesocialiseerd is kan hij het normaal gesproken goed vinden met soortgenoten, huisdieren en kinderen. Onbekende bezoekers worden buiten de deur gehouden.

Omgang

Beweging
Deze hond heeft veel lichaamsbeweging nodig. Hij is energiek en gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Te weinig beweging maakt deze hond ongelukkig. Hij is geschikt voor onaangelijnde wandeling, lopen naast de fiets en vindt balspelletjes leuk om te doen. Voldoet de bewegingsbehoefte dan is hij in huis doorgaans rustig.
Opvoeding
De Dobermann heeft een evenwichtige consequente opvoeding nodig. Wanneer u weinig ervaring heeft met honden, wispelturig of toegeeflijk bent, dan is dit ras alleen maar af te raden. Wees duidelijk en eerlijk. Plaag deze hond niet. Een rustige evenwichtige baas met overwicht haalt het beste in dit ras naar boven.
Verzorging
De Dobermann heeft niet veel vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is eens per week de vacht borstelen voldoende. Eventueel kan na het borstelen een glanshandschoen gebruikt worden.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: