Keeshond

keeshond

Keeshond – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Ongedierteverdelger en
gezelschapshond

Andere naam voor de Dwergkeeshond is de pomeriaan (pomerenian dog)

Uiterlijk

Schouderhoogte
– Dwergkeeshonden zijn maximaal 20 centimeter.
– Kleine keeshond is tussen de 23 en 28 centimeter.
– Middenslag keeshond is 29 tot 36 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het hoofd is middelmatig groot. De stop is matig. De lippen sluiten goed aan. De oren zijn klein, hoog aangezet en driehoekig van vorm. Ze worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelmatig groot en ovaal van vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De keeshond heeft een korte en rechte rug. De borst is diep. De staart wordt in een krul over de rug en langs een zijkant gedragen. De benen zijn middelmatig lang, stevig en recht. Ze hebben kleine ronde kattenvoeten.
Vacht
Keeshonden hebben een lange, uitstaande haren met een dikke ondervacht.
Kleuren
Keeshonden komen voor in de kleuren: Effen wit, bruin, zwart, blauw, oranje of wolfsgrauw.

Gedrag

Karakter
Ze hebben een levendig en opgewekt karakter. Ze zijn actief en energiek. Ze zijn intelligent en behoorlijk leergierig. Ze laten hun stem graag horen. De kleinste varieteit, de Dwergkeeshond, heeft een zeer klein formaat, maar geeft niet de indruk dat zelf zo te ervaren. Ze kunnen dan ook wat overmoedig zijn, dit zit ingebakken in het karakter van een dwergkees. Ze kennen de grenzen van hun territorium en zijn erfvast.
Sociaal
Met soortgenoten kunnen ze het doorgaans goed vinden. Tegenover grotere en dominante honden kunnen ze wat overmoedig raken en vergeten sommige hun eigen kleine bescheiden formaat. Bescherm deze exemplaren tegen zichzelf. Te veel drukte kan de hond nerveus maken. De omgang met andere huisdieren is normaal gesproken erg goed.

Omgang

Beweging
De keeshond is tevreden met een aantal korte wandelingetjes per dag. Daarnaast kunt u de hond zo nu en dan los laten lopen in de achtertuin, zodat hij wat kan ravotten en spelen. Bent u sportiever, dan past de hond zich hierop aan en gaat gezellig met u mee. Ze zijn geschikt voor op een flat.
Opvoeding
Het zijn intelligente honden die niet moeilijk zijn op te voeden. Nieuwe commando’s kunnen ze dan ook snel aanleren. Een minpunt bij dit ras is het overmatige blaffen. Leer de hond zo snel mogelijk dat dit niet gewenst is en dat hij na een paar keer op kan houden met blaffen. Neem de pup overal mee naar toe en laat hem zoveel mogelijk positieve indrukken opdoen.
Verzorging

dwergkeeshond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: