Friese Stabij

Friese Stabij – FCI Rasgroep 7

Staande honden.

Land van herkomst
Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken
Veelzijdige jachthond.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 53 centimeter.
Teven 50 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Friese Stabij heeft een licht gewelfde schedel. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De neusrug is breed en recht. De oren zijn laag aangezet en worden hangend gedragen. De ogen zijn middelmatig groot. De Friese Stabij heeft een schaargebit.
Lichaam
De rug is vrij lang en recht. De staart is lang en reikt tot de hielen. De borst reikt niet verder dan de ellebogen. De ribben zijn goed gerond. De benen zijn goed gehoekt met ronde voeten.
Vacht
Lange, sluike vacht.
Kleuren
Zwart-bont, bruin-bont, zwartschimmels en bruinschimmels.

Gedrag

Karakter
De Friese Stabij is een intelligente, leergierige hond. Ze zijn erg aanhankelijk. Ze zijn kalm en hebben een zelfverzekerd karakter. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en blaffen niet meer dan nodig.
Sociaal
De omgang met kinderen is bijzonder goed. Met andere honden kan de Friese Stabij het doorgaans erg goed vinden. Met andere huisdieren zoals katten, kunnen ze het goed vinden. Mits ze wel goed gesocialiseerd zijn. Bekenden en onbekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Ze hebben vrij veel beweging nodig. De hond vindt het erg leuk om lange wandelingen te maken en kan goed onaangelijnd lopen. Ze apporteren en zwemmen erg graag. Wanneer de Friese Stabij genoeg beweging krijgt, is hij binnenshuis doorgaans rustig.
Opvoeding
Ze zijn intelligent en leren graag. Ze zijn dan ook redelijk eenvoudig op te voeden. Een consequente, stabiele opvoeding met de nadruk op belonen van goed gedrag, werkt het best bij deze honden.
Verzorging

Friese Stabij puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: