...

Friese Stabij

Friese Stabij
5
(263)

Friese Stabij

De Friese Stabij is een sterke, mooie, goed gebouwde hond en wint opnieuw aan populariteit in Nederland. Spijtig genoeg komt dit prachtig ras weinig voor buiten Nederland. De Friese Stabij is een intelligente en leergierige hond. Ze zijn erg aanhankelijk, kalm en hebben een zelfzeker karakter. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en blaffen niet meer dan nodig. De Friese Stabij is van alle markten thuis. Deze hond kan werkelijk alles. De Friese Stabij was een boerderij hond en deed dienst als waakhond, maar hij is bovenal een jachthond. De Friese Stabij is een staande, opjagende en apporterende vogelhond, mollenvanger en waakhond.

Dit ras werd voor het eerst geïntroduceerd in 1942 op een tentoonstelling in Amsterdam, waar Friese Stabij officieel werd erkend. En al in 1947 werd in Nederland een club van de Friese Stabij opgericht. Buiten Nederland en Duitsland is de Friese Stabij uiterst zeldzaam en weinig bekend. De Friese Stabij is niet alleen een goede jager, maar ook een goede waker. In het verleden werd de Friese Stabij vanwege zijn krachtige lichaam gebruikt als trekkracht om een hondenkar te trekken. Voor onbekende personen is hij terughoudend, maar wel vriendelijk. Hij is zeer kalm van aard, toch een beetje koppig, blaft weinig. Zijn opvoeding is niet moeilijk, maar het vereist geduld en doorzettingsvermogen. Ondanks zijn zeer goede kwaliteiten als waakhond is de Friese Stabij uiterst sympathiek

Friese Stabij – FCI Rasgroep 7

Sectie Staande honden.

Land van herkomst: Nederland / Friesland
Huidige en oorspronkelijke taken: Een veelzijdige jachthond.
Temperament: Toegewijd, Gehoorzaam, Geduldig, Vriendelijk, Trainbaar, Vredig

Gewicht: Mannelijk: 23 – 25 kg (Grote volwassene), Vrouwelijk: 20 kg (Grote volwassene)
Lengte: Mannelijk: 53 cm (Grote volwassene, Op de schoft), Vrouwelijk: 50 cm (Grote volwassene, Op de schoft)

Vacht: Lange, sluike vacht.
Kleuren: Bruin-wit, Roan, Zwart-wit, Oranje en wit
Levensverwachting: tussen de 13 en 14 jaar

Hoofd: De Friese Stabij heeft een licht gewelfde schedel. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De neusrug is breed en recht. De oren zijn laag aangezet en worden hangend gedragen.
De ogen: zijn middelmatig groot.
Tanden: De Friese Stabij heeft een schaargebit.

Lichaam: De rug is vrij lang en recht met een lange staart die reikt tot de hielen. De borst reikt niet verder dan de ellebogen. De ribben zijn goed gerond. De benen zijn goed gehoekt met ronde voeten.

Karakter

De Friese Stabij is een zelfverzekerde en over het algemeen rustige hond. Ze zijn intelligent en leergierig. Ze zijn waaks en matig territoriaal ingesteld. Deze honden houden van gezelschap en zijn graag betrokken bij het gezin. De Friese Stabij is van nature een vriendelijke hond met een evenwichtige psyche. Thuis is de Friese Stabij een aanhankelijke en toegewijde vriend. Deze prachtige honden hebben een groot uithoudingsvermogen en blaffen alleen indien nodig. De Stabij is zeker bij de pinken en leert gemakkelijk, maar is minder gehoorzaam dan de raspunten doen vermoeden.

Friese-Stabij-Depositphotos_42774045_S

Sociaal

Kinderen die tot hun gezin horen krijgen veel aandacht, in positieve zin. Bekenden worden vriendelijk begroet, maar bij onbekenden zal hij even afstand houden. Een Friese Stabij kan heel goed omgaan andere honden en huisdieren zoals katten mits ze wel goed gesocialiseerd zijn.

Omgaan, bewegen en trainen met een Friese Stabij

Het is belangrijk om deze honden al van jongs af aan goed te laten socialiseren. Zodra de honden goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze perfect overweg met kinderen en andere honden. Het is geweldig als de Friese Stabij dezelfde actieve eigenaar heeft als hijzelf, een die van wandelen en sightseeing houdt. Deze hond vindt het erg leuk om wandelingen te maken en kan goed onaangelijnd lopen. Ze apporteren graag en wanneer de Friese Stabij genoeg beweging krijgt, is hij binnenshuis doorgaans rustig. Een duidelijke en consequente opvoeding van de Stabij is nodig,

Opvoeding en trainen

Deze hondenrassen zijn intelligent en leren graag. Ze zijn dan ook redelijk eenvoudig op te voeden. Een consequente, stabiele opvoeding met de nadruk op belonen van goed gedrag, werkt het best bij deze honden. Het ras behoort tot een zeldzaam ras van jachthonden, die vanwege hun vreedzame karakter uitstekende met andere honden kan samenleven. Ze zijn vriendelijk en relaxed en altijd klaar om de eigenaar te volgen. Ze houden van veel wandelen en zijn klaar om elke dag iets nieuws te leren.

Friese-Stabij-puppy-Depositphotos_42773881_S

Verzorging

Met zijn goed karakter kunt u deze hond gemakkelijk in een appartement houden, maar echt heel praktisch is dit niet. Deze honden vragen veel beweging, een boerderij of landhuis zou hierbij de ideale huisvesting zijn voor deze heel actieve hond jager. Voor deze hond zorgen is niet moeilijk. Dit hondenras heeft een zeer sterke immuniteit, die hen beschermt tegen veel ernstige ziekten. Er moet dagelijks aandacht besteed worden aan de hangende oren. Omdat de oren afhangen is er weinig luchtventilatie in de gehoorgangen. Daarom is dit hondenras gevoelig voor frequente ontstekingsziekten.

De vachtverzorging

Deze prachtige honden hebben niet veel extra aandacht nodig. Dit hondenras heeft een gemiddelde vacht, niet te lang en niet heel dik waardoor dit ras gemakkelijk hitte verdraagt ​​en niet bevriest in de winter. Het is zelden nodig om dit ras te baden, een of twee keer per jaar is voldoende. Gebruik hiervoor speciale hondenshampoo.

Twee keer per jaar verharen honden deze honden. Op dat moment moeten ze actief worden uitgekamd met een goede borstel en kam. Het verharen kan tot twee tot drie weken duren. Het is noodzakelijk om de nagels van deze hond regelmatig te knippen. Te lange nagels doen honden pijn bij het lopen en springen.

Puppy’s

Puppy’s de Friese Stabij zijn leergierig en net zoals andere jachthonden hebben ze een grondige voorbereiding nodig. Training moet consistent en eerlijk zijn. Hun aangeboren kracht en activiteit moeten een uitlaatklep vinden. Daarom moeten puppy’s regelmatig naar de natuur worden gebracht om ze te trainen.

Voor meer informatie over dit prachtig hondenras is het aan te raden een Friese Stabij fokker te raadplegen. Daarnaast kan je met verschillende clubs van dit ras contact opnemen. Wie weet is er een hondenclub in je buurt waar ze met deze honden trainen.

Friese Stabij puppy

Geschiedenis

De Friese Stabij zou ontstaan zijn in de middeleeuwen. Hiervan zijn oude tekeningen gevonden met honden die verrassend veel op de Stabij lijken. De vermelding ervan is te vinden op de pagina’s van oude boeken en schilderijen van Nederlandse kunstenaars. Volgens de officiële versie verscheen de eerste Stabij puppy aan het begin van de 19e eeuw door drie rassen te kruisen. Het doel was om een ​​nieuw ras te creëren dat, naast het jagen op pelsdieren en vogels, zelfs kleine knaagdieren, ratten en ander ongedierte kan vernietigen.

De rasstandaard werd goedgekeurd in 1942, en in 1947 werd de eerste club van de Friese Stabij opgericht, in 1999 werd het ras erkend door de Internationale Cynologische Federatie (FCI) en kreeg het nummer “222”.

Kenmerken van Friese Stabij

Dit ras is een sterke, winterharde, goed gebouwde hond.

Het lichaam is groot, krachtig en de borst is breed.

De snuit is lang, de ogen zijn rond. De hangende oren zijn van gemiddelde lengte en dicht bij het hoofd.

De voorpoten zijn ver uit elkaar geplaatst. De achterpoten zijn ronde met dikke voeten en een strakke buik.

De staart is lang en hangt tijdens het werken.

De vacht is matig dik en glad. De kleur is meestal zwart, chocolade is zeldzaam, maar altijd met witte vlekken.

De Stabij is een veelzijdige jachthond met een scherpe neus. Hij verschilt van anderen jachthonden doordat hij het tijdens de jacht geen kleine dieren dood, maar alleen in de nek vast neemt. Dankzij deze zachte aanpak blijft de gehele huid van het gevangen dier intact en geschikt voor verder gebruik.

Het ras is ideaal voor jagers, liefhebbers en professionals.

Friese-Stabij-puppy-Depositphotos_42773779_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 263

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!