Golden Retriever

Golden Retriever – FCI Rasgroep 8

Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst
Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken
Apporteren van geschoten
wild.

Uiterlijk Golden Retriever

Schouderhoogte
Reuen tussen de 56 en 61 centimeter.
Teven tussen de 51 en 56 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 27 en 33 kilo.
Hoofd
Een Golden Retriever hebben een brede schedel, maar niet grof. De lengte van de voorsnuit is bijna net zolang als de schedel. De stop is duidelijk zichtbaar. De matig grote oren worden hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht en stevig. De staart wordt ter hoogte van de rug gedragen en reikt tot aan de spronggewrichten. Golden Retrievers hebben ronde kattenvoeten.
Vacht
Vlak of golvend. De ondervacht van een Golden Retriever is dik en waterafstotend.
Kleuren
Goud- of crèmekleurig.

Gedrag Golden Retriever

Karakter
De Golden Retriever is een zeer sociale hond. Ze zijn vriendelijk, intelligent en zelfverzekerd. Blaffen doen ze weinig. Het reukvermogen is goed ontwikkeld en hun aanpassingsvermogen is groot. Ze zijn sportief en zwemmen graag. Retrievers worden niet graag alleen gelaten. Kortom, het zijn heel lieve honden die vriendschap hoog in het vaandel dragen.
Sociaal
Met soortgenoten kunnen ze het uitstekend vinden. Wanneer de hond een goede socialisatie heeft gehad, gaat hij erg goed om met andere huisdieren. Tegenover kinderen zijn ze erg zachtaardig en komen tegen hen niet in verzet. Ouders moeten erop toezien dat de hond niet geplaagd wordt. Bezoek wordt vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Dit hondenras past zich erg goed aan. Wanneer u maar driemaal per dag met deze hond loopt is dit echter te weinig en gaat u voorbij aan zijn behoeften. Ze hebben een zeer goed uithoudingsvermogen. Apporteren en zwemmen vinden ze erg leuk. Ook kunt u hem naast de fiets leren lopen of onaangelijnd laten ravotten en spelen. Let op dat de Golden niet te dik wordt. Lichaamsbeweging is een vereiste bij dit ras en gezien hij goed af te richten is, zijn gehoorzaamheidsproeven of jachtproeven aan te raden.
Opvoeding
Ze zijn erg intelligent en leren snel. Voed deze honden nooit met harde hand op. Op deze manier wordt het vriendelijke karakter verpest. Zorg voor een afwisselende en consequente opvoeding. Leg de nadruk van de opvoeding op het belonen van goed gedrag.
Verzorging
De Golden Retriever heeft niet veel vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week borstelen is reeds voldoende. Maak ook de oren geregeld schoon. Knip regelmatig de haren van tussen de kussentjes aan de onderkant van de voeten.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Golden Retriever puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor dit zachtaardig hondenras. Gebruik een prachtige, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

golden-retriever-puppy

Golden Retriever pups