Golden Retriever

Golden Retriever

Rasgroep 8

Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst
Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken
Apporteren van geschoten
wild.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 56 en 61 centimeter.
Teven tussen de 51 en 56 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 27 en 33 kilo.
Hoofd
Golden Retrievers hebben een brede schedel, maar niet grof. De lengte van de voorsnuit is bijna net zolang als de schedel. De stop is duidelijk zichtbaar. De matig grote oren worden hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht en stevig. De staart wordt ter hoogte van de rug gedragen en reikt tot aan de spronggewrichten. Golden Retrievers hebben ronde kattenvoeten.
Vacht
Vlak of golvend. De ondervacht is dik en waterafstotend.
Kleuren
Goud- of cremekleurig.

Gedrag

Karakter
Golden Retrievers zijn zeer sociale honden. Ze zijn vriendelijk, intelligent en zelfverzekerd. Blaffen doen ze weinig. Het reukvermogen is goed ontwikkeld en hun aanpassingsvermogen is groot. Ze zijn sportief en zwemmen graag. Retrievers worden niet graag alleen gelaten.
Sociaal
Met soortgenoten kunnen ze het uitstekend vinden. Wanneer de hond een goede socialisatie heeft gehad, gaat hij erg goed om met andere huisdieren. Tegenover kinderen zijn ze erg zachtaardig en komen tegen hen niet in verzet. Ouders moeten erop toezien dat de hond niet geplaagd wordt. Bezoek wordt vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Deze honden passen zich erg goed aan. Wanneer u maar driemaal per dag met deze hond loopt is dit echter te weinig en gaat u voorbij aan zijn behoeften. Ze hebben een zeer goed uithoudingsvermogen. Apporteren en zwemmen vinden ze erg leuk. Ook kunt u hem naast de fiets leren lopen of onaangelijnd laten ravotten en spelen.
Opvoeding
Ze zijn erg intelligent en leren snel. Voed deze honden nooit met harde hand op. Op deze manier wordt het vriendelijke karakter verpest. Zorg voor een afwisselende en consequente opvoeding. Leg de nadruk van de opvoeding op het belonen van goed gedrag.
Verzorging