Groenendaeler

Groenendaeler – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
België
Huidige en oorspronkelijke taken
Veedrijver

Andere namen, Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendaler en zoals alle Belgische herders wordt hij als bescherm- en gezinshond gebruikt.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 62 centimeter.
Teven ongeveer 58 centimeter.
Gewicht
Ongeveer 28 kilo.
Hoofd
De Groenendaeler heeft een vrij lang hoofd. De schedel en snuit zijn vrijwel evenlang. Ze hebben een matige stop. De oren hebben een driehoekige vorm en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelgroot. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit, maar een tanggebit is toegestaan.
Lichaam
De reu is vierkant gebouwd, terwijl de teef iets langer dan hoog gebouwd mag zijn. Ze hebben een diepe voorborst. De rug is recht breed en krachtig gespierd. De staart wordt hangend gedragen en is middellang. De benen zijn sterk. De voorvoeten zijn rond en ze hebben lichte ovale achtervoeten.
Vacht
Langharige vlakke vacht. Rond de kraag, de achterzijde, broek en staart is het haar langer. Op het hoofd, de achterkant van de oren en het onderste deel van de benen is het haar kort
Kleuren
Zwart.

Gedrag

Karakter
De Groenendaeler is een energieke beweeglijke hond. Ze zijn intelligent, werkwillig en volhardend. Ze hechten zich sterk aan hun baas. Ze zijn erg waaks. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.
Sociaal
Als de hond goed gesocialiseerd is kan hij het goed vinden met andere honden en huisdieren. Tegenover vreemden zijn ze afwachtend of terughoudend. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Ze hebben een meer dan gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze vinden het altijd leuk om te zwemmen, apporteren of een balspelletje te doen. Ook zijn ze zeer geschikt om naast de fiets te laten lopen. Als de lichaamsbeweging voldoende is, dan is deze hond binnenshuis vrij rustig.
Opvoeding
Jonge Groenendaelers moeten vanaf jongs af aan zoveel mogelijk kennismaken met verschillende situaties, mensen en dieren. Zorg dat deze situaties op een vrolijke positieve manier verlopen. Ze zijn zeer intelligent en leren erg snel. Ze zijn gevoelig en reageren goed op de intonatie van uw stem.
Verzorging
De Groenendaeler heeft niet zo veel vachtverzorging nodig. Vaak wordt het zelfs afgeraden om de Groenendaeler veel te borstelen, omdat al te grondig borstelen de ondervacht kan beschadigen. In de verharingsperiode kan de Groenendaeler met een grove kam geborsteld worden, zodat de losgekomen vacht verwijderd wordt.

Puppy-info

Fokker Groenendaeler met stamboom

Groenendaeler puppy Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendale