...

Groenendaeler

Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendale
4.9
(291)

Groenendaeler

De Groenendaeler is een energieke en beweeglijke hond. Ze zijn intelligent, werkwillig en volhardend. Ze hechten zich sterk aan hun baas en het gezin. De Belgische Herdershond is een hondenras dat geliefd is om zijn intelligentie en gehoorzaamheid. Ze verlangen naar menselijke interactie en verafschuwen verwaarlozing. Deze honden zijn ontworpen om hard en vaak te werken; hun lichaamsbouw weerspiegelt dit met zowel fysieke kracht als een verfijnde uitstraling. De staart en ogen van de Belgische herdershond schitteren van intelligentie. Deze honden staan ​​bekend om hun trotse houding die veel mensen aantrekkelijk vinden. Deze Belgische herder zal steeds zijn gezin beschermen, ook met kinderen kunnen ze heel goed overweg.

Groenendaeler – FCI Rasgroep 1

De Groenendaeler behoort tot de rasgroep van Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: België
Huidige en oorspronkelijke taken: Veedrijver

Andere namen, Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendaler en zoals alle Belgische herders wordt hij als bescherm- en gezinshond gebruikt.

De Groenendaeler is een van de Belgische herders. Hij is naar Groenendaal in de Belgische gemeente Hoeilaart bij Brussel vernoemd. Zoals alle Belgische herders wordt hij als bescherm- en gezinshond gebruikt. Bekijk hier de lijst van Belgische hondenrassen. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende zwarte schepershonden rond de periode 1900. Belgische herder heeft vier variëteiten: De Groenendaeler is langharig en zwart, de Tervuerense (bruin/ rosgevlamd langharig met een zwart masker), de Mechelse ( bruin/rosgevlamd kortharig met zwart masker) en de Laekense ( rosgevlamd/bruin ruwharig)

Uiterlijk Groenendaeler

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 62 cm. – Teven ongeveer 58 centimeter.
Gewicht: Ongeveer 28 kilo.

Hoofd
De Groenendaeler heeft een vrij lang hoofd. De schedel en snuit zijn vrijwel even lang. Ze hebben een matige stop. De oren hebben een driehoekige vorm en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelgroot. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit, maar een tanggebit is toegestaan.
Lichaam
De reu is vierkant gebouwd, terwijl de teef iets langer dan hoog gebouwd mag zijn. Ze hebben een diepe voorborst. De rug is recht breed en krachtig gespierd. De staart wordt hangend gedragen en is middellang. De benen zijn sterk. De voorvoeten zijn rond en ze hebben lichte ovale achtervoeten.

Vacht: Langharige vlakke vacht. Rond de kraag, de achterzijde, broek en staart is het haar langer. Op het hoofd, de achterkant van de oren en het onderste deel van de benen is het haar kort.
Kleuren: Zwart.

groenendaeler Depositphotos_240437574_S

Geschiedenis

België is al lang bezig met het fokken van herdershonden. Voordat ze officieel werden geclassificeerd in de jaren 1890, waren er acht unieke soorten Belgische herdershonden. Bijgevolg bestaan ​​er momenteel vier van deze rassen: de Belgische herdershond, ook bekend als Groenendael of Chien de Berger Belge; Mechelaar; Tervuren; en Laken. Nicolas Rose was een prominente fokker van de jaren 1890 die een Brussels restaurant met de naam Chateau Groenendael exploiteerde. Hij gaf de naam Groenendael aan de langharige zwarte hond. Deze naam is nu synoniem met het Belgische herdershondenras. Deze honden hadden verschillende vachtstructuren en kleuren, evenals verschillende lengtes. Ze waren echter anatomisch identiek.

Belgische herdershonden staan ​​bekend om hun hardwerkende karakter en het vermogen om veel verschillende taken uit te voeren. Tegen het begin van de 20e eeuw gebruikten douanebeambten in New York en Parijs Belgische herdershonden als politiehonden. Ze gebruikten ze om grenzen te patrouilleren en smokkelaars te elimineren. Belgische herdershonden dienden als oorlogshonden tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Ze werden beschouwd als uitstekende boodschappers, gebruikt als ambulancehonden en voor het transport van zware artillerie.

Sinds 1949 worden Belgische herdershonden voor tal van doeleinden gebruikt. Ze worden getoond als showhonden, atleten, politieagenten, soldaten, hulphonden en redders. Ze zijn ook gebruikt als waakhonden, onvermoeibare tennisbal-retrievers en behulpzame redders.

Gedrag en karakter

De Groenendaeler is een energieke en beweeglijke hond. Ze zijn intelligent, werkwillig en volhardend. Ze hechten zich sterk aan hun baas. Ze zijn erg waaks. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.

Sociaal

Als de hond goed gesocialiseerd is kan hij het goed vinden met andere honden en huisdieren. Tegenover vreemden zijn ze afwachtend of terughoudend. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang en beweging

Een Groenendaeler heeft noodzaak aan veel beweging. Ze vinden het altijd fijn om te zwemmen, apporteren of een balspelletje te doen. Ook zijn ze zeer geschikt om vrij naast de fiets te laten lopen. Als de lichaamsbeweging voldoende is, zal deze hond binnenshuis vrij rustig zijn.

Vooral socialisatie- en puppylessen zijn belangrijk. Ze bevorderen goed gedrag, smoren slechte gewoonten in de kiem en versterken de band tussen puppy en baasje. Gelukkig zijn Belgische herdershonden erg intelligent en willen ze niets liever dan hun baasjes gelukkig maken, dus gaan ze snel trainen.

Groenendaeler

Opvoeding van een Groenendaeler

Jonge Groenendaelers moeten van jongs af aan zoveel mogelijk kennismaken met verschillende situaties, mensen en dieren. Zorg dat deze situaties op een vrolijke en positieve manier verlopen. Deze Belgische herder is zeer intelligent en leert erg snel bij. Ze zijn gevoelig en reageren goed op de intonatie van uw stem.

Verzorging Groenendaeler

De Groenendaeler heeft niet zo heel veel vachtverzorging nodig. Vaak wordt het zelfs afgeraden om de Groenendaeler veel te borstelen, omdat al te grondig borstelen de ondervacht kan beschadigen. In de verharingsperiode kan de Groenendaeler met een grove kam geborsteld worden, zodat de losgekomen vacht verwijderd wordt. Hun vachten worden echter extreem dik tijdens het ruiseizoen. Bijgevolg moeten deze Belgische herders gedurende deze tijd wekelijks worden schoongemaakt en kunnen ze ook vaker worden verzorgd. Bovendien verharen Belgen minstens één keer per jaar regelmatig; wanneer dit gebeurt, verliezen ze veel vacht tegelijk.

Gezondheid

Deze Belgische herdershonden zijn een robuust en gezond ras. Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokhonden screenen op gezondheidsproblemen zoals epilespie, heup- en elleboogdysplasie, cataracten en progressieve retinale atrofie. Belgische herdershonden zijn bijzonder gevoelig voor anesthesie. Andere overwegingen zijn het regelmatig poetsen van hun tanden en het controleren van hun oren op tekenen van infectie.

groenendaeler Depositphotos_406686994_S

Voeding

De Belgische Herdershond zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, of het nu commercieel vervaardigd is of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn vatbaar voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij de training, maar te veel geven kan leiden tot obesitas.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Groenendaeler met stamboom ga je best raad vragen bij een kennelclub, rasvereniging of een erkende fokker. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit uniek hondenras.

Zoek leuke hondennamen voor dit Belgisch hondenras. Gebruik een korte en krachtige roepnaam voor deze bijzondere honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en blijven  jullie de beste vriendjes.

De opvoeding van de Groenendaeler dient met zachte hand, maar consequent te gebeuren. Veel kennismaken met nieuwe dingen, dieren en personen in de puppytijd, zal een sociale stabiele hond op leveren.

Groenendaeler puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 291

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!