Landseer

Landseer E.C.T. (Europees Continentaal Type) – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Canada / Europa
Huidige en oorspronkelijke taken
Vissershulp

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 72 en 80 centimeter.
Teven tussen de 67 en 72 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Landseer E.C.T. heeft een breed en massief hoofd, met een goed ontwikkelde achterhoofdsknobbel. De lippen zijn droog – Landseers behoren niet te kwijlen. De oren zijn middelgroot en driehoekig van vorm. Ze worden hangend en vlak tegen de schedel gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het is een grote, sterke hond. De rug is recht. De borst is diep en breed. De staart reikt net voorbij het spronggewricht. De voeten zijn breed met goed aansluitende tenen. Tussen de tenen bevinden zich zwemvliezen.
Vacht
Landseers hebben een rechte, dichte vacht. De ondervacht is zacht. Op de rug en rond de heupen mag het haar lichtjes golven. De voor- en achterbenen zijn licht bevederd en de staart is goed behaard.
Kleuren
Witte basiskleur met goed gescheiden zwarte tekeningen.

Gedrag

Karakter
De Landseer is een zachtmoedige, goedgehumeurde en eerlijke hond. Ze zijn vrij sociaal en aanhankelijk. Indien nodig beschermen ze hun gezin zeer overtuigend. Deze honden blaffen weinig en zwemmen erg graag.
Sociaal
Met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Ook met huisdieren en andere honden kunnen ze prima overweg. Als er onbekend bezoek is wordt dit aangekondigd, als ze geen kwaad in de zin hebben, worden ze zonder meer vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Dit ras heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Een goed opgevoede Landseer heeft niet de neiging om op onaangelijnde wandelingen weg te lopen. Zwemmen is hun favoriete bezigheid en is bovendien een ideale lichaamsbeweging voor dit hondenras. Zolang dit ras nog niet volgroeid is, is het af te raden al te vermoeiende wandelingen te maken.
Opvoeding
Over het algemeen is de Landseer niet moeilijk op te voeden. Leer op jonge leeftijd al het trekken aan de lijn af. Wanneer eenmaal volwassen zijn ze te sterk om ze nog bij te sturen. Voed de hond niet te hard en te veeleisend op. Ze reageren goed op uw stem en hebben behoefte aan een rustige en evenwichtige opvoeding.
Verzorging
De Landseer moet regelmatig met een pennenborstel en een grove kam geborsteld en gekamd worden, met name op plaatsen waar zich het gemakkelijkst klitten vormen. Borsteld u de Landseer te vaak, dan kan dit de vacht beschadigen. Kijk de gehoorgang van de Landseer zo nu en dan na en maak hem schoon met een daarvoor bestemde oorcleaner. Het teveel aan haren tussen de voetzolen kan weg geknipt worden.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: