Nesten van processierupsen vormen een gevaar voor honden

Oude nesten van processierupsen niet onschuldig voor honden en andere dieren in de winter.

Oude nesten van de processierupsen (eikenprocessierupsen) kunnen een gevaar vormen voor honden en hun eigenaars. Wie regelmatig gaat wandelen in de buurt van Antwerpen, Limburg en Nederland, is het aan te raden bij storm of flinke windvlagen, uit te kijken naar oude nesten van de processierups die zich op de grond bevinden. Rond de winterperiode vallen lege nesten van processierupsen gemakkelijk uit de bomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel met vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen.

Het zijn deze brandharen die de boosdoener zijn. De brandharen van de processierupsen vormen voor de mens en andere dieren een gevaar voor de gezondheid. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes. Het zijn deze haren van de rups dat bij een bedreiging worden afgeschoten. Deze dringen de huid, de ogen en de luchtwegen binnen.

Deze oude nesten blijven soms jaren hangen aan de stammen en dikke takken van de bomen. De haren blijven na het vertrek van de rupsen achter in oude nesten. Hierdoor kunnen deze nesten (zelfs na jaren) bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Oude nesten zijn gevaarlijk voor honden

Honden die van geen kwaad bewust zijn kunnen er even aan snuffelen of ongemerkt in bijten. Zelfs honden die langs deze nesten voorbij lopen kunnen haren op zich krijgen en zich nadien beginnen likken door huidirritatie. Hierdoor krijgen ze dan ook deze prikkende haren van de rups in hun bek. In een mum van tijd kan de bek en de tong van de hond volledig opzwellen en ontzettend dik worden. In erge gevallen kunnen honden beginnen schuimbekken en moeilijk beginnen ademen. Je kan de symptomen hetzelfde vergelijken als een vergiftiging bij honden.

De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken ook bij mensen een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na een tijd vanzelf. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

Zomerperiode

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met honden, wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen.

Kijk tijdens de wandelingen goed rond of er geen nest uit een boom gewaaid is en mocht je hond deze klachten krijgen, twijfel dan niet, maar ga direct naar een dierenarts.