Pekinees

Pekinees – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: China
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond

De Pekinees is een klein hondenras, welke van oorsprong afkomstig is uit China. Het is een grappig en vrolijk hondje dat veel gehouden wordt als gezelschapsdier. Door zijn grote ogen en royale vacht ziet het beestje er zeer aandoenlijk uit en doet het waarschijnlijk menig hart smelten. Echter kunnen deze beestjes een pittig karakter hebben en zijn ze niet bang om voor zichzelf op te komen. Verder hebben deze honden de neiging om zich zeer te hechten aan één persoon welke ze vervolgens zien als hun baasje. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en houden over het algemeen niet heel erg van vreemden.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Ongeveer 20 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 4 en 5 kilo.
Hoofd
De Pekinees heeft een brede en vlakke schedel. De stop is diep. De onderkaak is sterk en krachtig.
Lichaam
Ze hebben een stevige lichaamsbouw met zware botten. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en wordt gebogen over de rug gedragen. De hals is kort.
Vacht
Lange, rechte vacht. De bovenvacht is vrij hard. De ondervacht is zacht.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan, behalve albino en leverkleur.

Gedrag

Karakter
De Pekinees een klein gezelschapshondje, welke van oorsprong afkomstig is uit China. Tegenwoordig is het een populaire hond voor veel mensen met name door zijn uitgesproken karakter. Het zijn aanhankelijke honden, maar stellen zich niet afhankelijk op. Ze zijn evenwichtig en behoorlijk moedig. De Pekinees heeft zijn eigenzinnige kanten.

Bij de aanschaf van een Pekinees is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Laat je niet verleiden door het uiterlijk van deze schattige hondjes, want ze kunnen soms een pittig karakter hebben. Over het algemeen zijn het lieve en aanhankelijke hondjes, maar dit zijn ze lang niet met iedereen, want de Pekinees heeft hierin zijn eigen voorkeuren. Maar wanneer je eenmaal het vertrouwen gewonnen hebt van dit beestje heb je een vriend voor het leven.

Sociaal
Met soortgenoten gaan ze redelijk goed om. Dit geldt ook voor de omgang met andere huisdieren, mits ze wel goed gesocialiseerd zijn. Goed socialiseren van je hond is de boodschap. Voor kleine kinderen zijn ze niet heel erg geschikt, omdat ze niet in hun doen en laten gestoord willen worden. Tegenover mensen die ze niet kennen, stellen ze zich afzijdig op.

Omgang

Beweging
De Pekinees hoeft niet vaker dan 3 keer per dag een blokje te lopen. Vooral op warme dagen liggen ze liever in de schaduw, dan dat ze een ommetje moeten wandelen.
Opvoeding
De Pekinees heeft een zeer eigenwijs karakter, maar daarnaast ook zeer moedig en beschermend tegenover zijn baasje. Het hondenras is zeer populair vooral als eenpersoons hondje. Het kan goed overweg met andere honden, mits het hiermee is opgegroeid. Anders kan het de neiging hebben om zich dominant op te stellen om op deze manier zijn baasje te beschermen. Het is daarom belangrijk om een jonge hond, zoals een Pekinees pup, te voorzien van een goede opvoeding. Hiervoor kan je terecht bij bijvoorbeeld een trainingscursus, puppycursus of wanneer je veel verstand hebt van de opvoeding van een jonge hond, kan je het zelf doen.

Een jonge pup moet nog veel leren van zijn baasje, zodat je later geen last hebt van een vervelend karakter of ongewenst gedrag. De Pekinees staat bekend om zijn eigen wil, maar toont daarnaast wel veel loyaliteit tegenover zijn baasje. Omdat deze hond nogal de neiging heeft om zichzelf op te voeden door zijn eigenwijze wil, is het van belang om consequent en rechtvaardig je nieuwe pup op te voeden. Na een goede opvoeding luistert de Pekinees uitstekend naar zijn baasje en heb je echt een vriend voor het leven.

Ze leren het snelst door goed gedrag te belonen met bijvoorbeeld voedsel. Wees altijd consequent, zodat u later niet opgescheept zit met een hond die alleen zijn eigen gang gaat.

Omgang met kinderen

De Pekinees is lief voor kinderen, maar door zijn soms wat onberekenbare gedrag is het niet altijd een geschikte hond voor kinderen. Deze kleine hondjes kunnen soms wat onvoorspelbaar, ondanks het feit dat ze over het algemeen zeer vriendelijk zijn. Een geschikte hond voor kinderen is het daarom ook niet. Maar natuurlijk hangt dit af van de hond, want niet iedere hond heeft hetzelfde karakter. Toch is de Pekinees over het algemeen niet erg gesteld op kinderen, maar ze kunnen wel vriendelijk met ze omgaan als ze dit willen. Door zijn karakter is de Pekinees niet heel geschikt als gezinshond, maar kan het beter gehouden worden als eenpersoons hond.

Verzorging

Elke hond moet je verzorgen, maar naast de algemene verzorging dien je bij de Pekinees extra aandacht te schenken aan zijn lange vacht. Natuurlijk is het bij elk hondenras belangrijk om de vacht goed te verzorgen en dit geldt daarom ook voor de Pekinees. De Pekinees staat bekend om zijn overvloedige vacht en het is van belang om deze goed te onderhouden. Laat de hond daarom al van jongs af aan wennen aan deze routine, zodat je later geen problemen krijgt met de verzorging van de vacht. Vanwege de dikke vacht kan je het beste gebruik maken van een grove bostel om het geheel klitvrij te houden. Regelmatig een bezoekje brengen aan een trimsalon is geen overbodige luxe.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: