Hoe je Pup zindelijk maken ?

Een pup zindelijk maken door training

Basis oefeningen

Zindelijkheidstraining

Leer uw pup zo snel mogelijk zindelijk worden

Hoe eerder u begint met zindelijkheidstraining, des te kleiner de kans is dat uw pup per ongeluk zijn behoefte doet. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als u de pup geen zindelijkheidstraining geeft, dan heeft hij niet eens in de gaten dat hij iets fout doet, wanneer hij een plasje doet op uw vloerkleed.

zindelijkheidstraining

De pup zindelijk maken

Over het zindelijk maken van een puppy bestaan verschillende verhalen. Er zijn diverse methodes van zindelijkheidstraining, ook met elk hun voor- en nadelen. Veel hangt af van je woonsituatie. Woon je op een appartement, dan zul je een andere methode kiezen dan iemand die op een boerderij woont.

Belangrijk is dat u tactisch en met veel geduld te werk gaat, schreeuwen heeft geen enkele zin. Wanneer de hond maar een beetje laat merken dat hij iets moet doen, dan moet u zorgen dat hij gelijk naar de plek wordt gebracht waar hij zijn behoefte kan doen. Dit kan bijvoorbeeld een eigen plekje in de achtertuin zijn.

Een aantal signalen die een pup kan geven zijn:
– onrustig heen en weer lopen
– snuffelend rondjes lopen om een geschikt plekje te vinden
– dreigen zijn poot op te tillen.

Om de kans op een ongelukje te verkleinen, kunt u de pup op vaste tijden naar zijn ‘toiletplekje’ toe brengen. U kunt dit bijvoorbeeld een aantal keer per dag doen ‘s ochtends, na een inspanning en nadat hij gedronken of gegeten heeft.

Stimuleer uw pup op goed gedrag. Beloon de hond als hij zijn behoefte op de goede plek gedaan heeft.

Zindelijkheidstraining – De directe aanpak

Deze methode is erop gericht om je hond buiten zijn behoefte laten doen door middel van complimenten en beloningen. Gebruik de volgende techniek om je hond deze methode aan te leren:

  1. Nadat je pup heeft gegeten ga je onmiddellijk met hem naar buiten en blijf je bij hem tot hij zijn behoefte doet. Maak zo weinig mogelijk contact om de pup niet af te leiden. Geef enkel het commando “(naam van de hond + vb pipie)”. Als hij zijn behoefte doet, complimenteer hem dan gelijk.
  2. Als hij zijn behoefte niet doet, neem hem dan elk uur even mee naar buiten om hem de kans te geven zijn behoefte te doen.
  3. Blijf de puppy in het oog houden. Als hij toch binnen zijn behoefte doet, gebruik je het commando “(naam van de hond + stout)” en neem hem mee naar buiten. Heb je het te laat gemerkt dat hij zijn boodschap in huis heeft achtergelaten, laat het gewoon voorbij gaan en reageer er niet meer op. De hond kan na een paar minuten de link niet meer leggen en weet hierdoor ook niet waarom je boos bent.
  4. Straf hem niet als je eenmaal buiten bent met hem, anders raakt hij in de war en denkt hij dat hij daar zijn behoefte ook niet mag doen. Als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan, neem hem dan ook vaker mee naar diezelfde plek terug zodat hij buiten gaat associëren met zijn behoefte.

Leer aan de hand van een voorbeeld.

krantToon de hond waar hij zijn behoefte kan doen. Dat kan je door met een krant zijn behoefte op te ruimen. Leg deze krant (buiten) op de plaats waar je wilt dat de hond zijn behoefte doet.

Het is het belangrijk om je hond nooit binnen zijn behoefte te laten doen. De geur van zijn behoefte blijft namelijk lang hangen voor een hond en zo bestaat de kans dat hij binnen gaat associëren met zijn behoefte doen. Als hij dus toch zijn behoefte binnen heeft gedaan, neutraliseer de geur met een speciaal geurmiddel voor dieren. Een betere dierenwinkel heeft dit altijd op voorraad.

Maak het jezelf gemakkelijk en verwijder voor een paar weken (indien mogelijk) de matten uit huis.

Maak je niet druk als het direct niet lukt. Je kan dit best vergelijken met een baby. De ene baby is ook sneller zindelijker dan andere baby’s van dezelfde leeftijd. Kinderen doen er maanden over om zindelijk te worden. Dus verlang ook niet van je puppie dat hij na twee dagen volledig zindelijk is.

hond zindelijk maken

Mijn pup plast wanneer ik thuis kom
In het begin kan het weleens voorkomen dat uw hond erg blij is u te zien; een vreugdeplasje is het gevolg. Dit heeft niets te maken met de zindelijkheid van de hond. Uw pup is gewoon te blij om u weer te zien en heeft zijn blaas niet meer onder controle. Straf uw hond hier niet voor. U kunt dit probleem verkleinen door niet te enthousiast te reageren wanneer u thuis komt.

Weemoedplasjes
Ook weemoedplasjes hebben niets te maken met zindelijkheid. De puppy doet dit omdat hij erg onderdanig is. Werken aan het zelfvertrouwen van de hond is de beste manier om dit te verhelpen. Ook hiervoor moet u de hond nooit straffen.