...

Ringworm of Katrienewiel bij honden

Ringworm of Katrienewiel bij honden - Ringworm of Katrienewiel schimmel
4.3
(3)

Ringworm of Katrienewiel bij honden is een heel besmettelijke schimmelinfectie, soms ook wel eens ringschurft genoemd.

Deze schimmelinfectie draagt de naam “ringworm”, maar heeft niets met een worm te maken. De naam komt voort uit de vorm van de aandoening. In de meeste gevallen wordt dit gekenmerkt door haarverlies en zo ontstaan er hier en daar kale plekken met een doorsnede van 1 a 2 cm, op het lichaam van de hond. Deze kale plekken nemen in omvang toe waarbij in het midden terug haar begint te groeien. Op deze manier is een ring in de vacht op te merken. Vandaar de naam ringworm. De kale plekken verdwijnen en komen op andere plaatsen terug. Meestal zijn de smetplekken ook rood, ontstoken waarbij jeuk onstaat.

Deze schimmelinfectie kan van hond naar mens overgedragen worden, maar ook van mens naar hond of andere dieren. Meestal komt dit door direct huidcontact met mensen of dieren die deze schimmel hebben. De overdracht van deze schimmel kan ook gebeuren door besmette voorwerpen die gezamenlijk gebruik worden tijdens het trimmen via hondenkammen, haarborstels, enz.. Ook via dekens, hondenspeelgoed en hondenmanden.

Vaststellen van ringworm of Katrienewiel bij de hond.

Dit is enkel mogelijk door een kweek te nemen van de haren en deze te onderzoeken in een labo. In geval er echt sprake is van ringworm of Katrienewiel zal deze aandoening nauwlettend opgevolgd en behandeld moeten worden. Er is een vorm van ringworm die gepaard gaat met ontstekingen, meestal rond de snuit, maar kan ook op het gezicht voorkomen. Deze zien meestal rood en zijn ontstoken waarbij er nadien een korst op komt. In veel gevallen houden houden hier verschillende littekens van over.

Besmettingsgevaar

Bij deze schimmelinfectie is het gevaar voor besmetting erg groot. Dit komt omdat de sporen ook door de lucht zweven en zo op kledingstukken en schoenen blijven kleven. Op die manier worden ze dan ook overgedragen naar andere ruimtes. De nodige voorzorgen zoals afzondering en hygiëne is nodig om besmettingsgevaar tussen kennels onderling te voorkomen. De symptomen zijn pas na 2 tot 3 weken zichtbaar na besmetting. Raadpleeg steeds een dierenarts om verdere besmetting te voorkomen !!!

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!