Samojeed

Samojeed – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Noordwest-Siberie
Huidige en oorspronkelijke taken
Sledehond, herdershond en
jachthond

Uiterlijk van de Samojeed

Schouderhoogte
Reuen 57 centimeter.
Teven 53 centimeter.
Gewicht
23-30 kg
Hoofd
Het hoofd is krachtig en wigvormig. De voorsnuit van de Samojeed is ongeveer even lang als de schedel. De neusrug is recht. De mondhoeken buigen iets omhoog en dat geeft in combinatie met de schuin ingeplante ogen de indruk dat de hond altijd glimlacht. De oren zijn klein en driehoekig van vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van de Samojeed is iets langer dan hoog. De rug is recht en gespierd. De borst reikt bijna tot aan de ellebogen en de ribben zijn goed gewelfd. De voeten zijn ovaal van vorm. Als de hond attent is wordt de staart over de rug gedragen.
Vacht
Dekhaar is hard en stug. Rond de nek en schouders hebben Samojeden een kraag.
Kleuren
Wit, crème of wit met biscuitkleurige aftekeningen.

Gedrag

Karakter
Over het algemeen zijn Samojeden intelligent, vriendelijk en redelijk gehoorzaam. Toch kunnen ze erg koppig zijn. Het is een hond die graag rondzwerft. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en blijft tot op hoge leeftijd speels. Ze blaffen graag. De Samojeed kan waaks zijn, maar dit geldt niet voor allemaal.
Sociaal
Met kinderen kunnen ze het goed vinden. Met soortgenoten kunnen ze het redelijk vinden, al kunnen ze dominant overkomen. Socialiseer ze goed met katten en andere huisdieren, om later problemen te voorkomen.

Omgang

Beweging
De Samojeed heeft enorm veel beweging nodig. Ze zijn erop gebouwd om urenlang achter elkaar te lopen. Als de hond volwassen is, zijn ze geschikt om naast de fiets te laten lopen. Als de hond buiten voldoende beweging krijgt, is hij in huis vrij rustig. Een goede omheining om de tuin is noodzakelijk.
Opvoeding
Dit hondenras heeft een consequente opvoeding nodig. Geef de hond geen eentonige opvoeding, maar wissel de oefeningen af. Laat de hond zo vroeg mogelijk veel positieve ervaringen opdoen, dit komt de karaktervorming ten goede. Ga niet schelden of stemverheffingen gebruiken, dit werkt averechts. Wees duidelijk en laat gezag blijken op een vriendelijke manier.
Verzorging
Kam de Samojeed geregeld. Tijdens de verharingsperiode kunt u een grove kam gebruiken met een dubbele rij metalen tanden. Hiermee kunt u de haren uit de ondervacht verwijderen. Het wordt afgeraden om een Samojeed te castreren of te steriliseren (tenzij noodzakelijk), omdat de hond dan een vacht krijgt waar bijna niet meer doorheen te borstelen is. Houd de nagels van de Samojeed kort.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Samojeed puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, een Samojeed kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor een Samojeed. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem..

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: