Shih Tzu

Shih-tzu – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Tibet
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond

Andere namen: Chrysantenhond, Leeuwenhond of hondleeuw

Uiterlijk

Schouderhoogte
Niet hoger dan 27,8 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 4,5 en 7,3 kilo.
Hoofd
Het hoofd van de Shih Tzu is rond. De snuit is vierkant. Ze moeten grote neusgaten hebben en een licht oplopende neuspunt. Een typisch raskenmerk is het haar op de neus, dat opwaarts groeit. De oren worden hangend gedragen. De ogen zijn groot.
Lichaam
Het lichaam is langer dan hoog. De rug is recht. De benen zijn kort en recht en de borst van de Shih Tzu is breed. De staart is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen.
Vacht
Lange, dichte vacht. Het haar mag niet krullen.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan.

Gedrag

Karakter
Het zijn zeer vriendelijke, intelligente honden met nood aan sociaal contact. Ze zijn vrij hard voor zichzelf en beslist niet kleinzerig. Het zijn aanhankelijke honden, maar hebben hun zelfstandige kant. Het aanpassingsvermogen is groot en ze blaffen weinig.
Sociaal
De omgang met soortgenoten is uitstekend. Ze gaan ook zeer goed om met andere huisdieren. Dit geldt ook voor de omgang met kinderen. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang

Beweging
Shih Tzu’s hebben een gemiddelde behoefte aan beweging. Het aanpassingsvermogen is groot. Op warme dagen brengen ze liever een dag op een rustig plekje in de schaduw door.
Opvoeding
Ze kunnen redelijk eigenzinnig zijn. Een consequente opvoeding is noodzakelijk. wees altijd duidelijk, dan kan de hond aardig wat leren.
Verzorging
Een shihtzu heeft een dagelijkse verzorging nodig. Men moet dagelijks in de gaten houden of er geen haren tegen de ogen aan krassen. Dit kan namelijk lelijke ontstekingen veroorzaken en de hond erg veel pijn doen. Als de Shih Tzu lang haar heeft, is het ook nodig om ze te wassen met de juiste shampoo. Wil je het hondje in een korte vacht, laat het hondje niet scheren maar knippen om de ondervacht niet te beschadigen.

shihtzu
Shih-tzu – Mystic wonderland
Stationsstraat 157
9450 Haaltert (België)
+32(0)470/555 808

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: