Sint Bernard

Sint Bernard – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Zwitserland
Huidige en oorspronkelijke taken
Trek- en reddingshond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen minimaal 70 centimeter.
Teven minimaal 65 centimeter.
Gewicht
Ze wegen minstens 60 kilo.
Hoofd
De Sint Bernard heeft een groot en krachtig hoofd. Ze hebben duidelijke wenkbrauwen en een diepe stop. De neusrug is recht. De hangende oren zijn middelgroot. De ogen zijn matig diep ingezet. De Sint Bernard heeft een tang- of schaargebit.
Lichaam
Het is een grote hond met een brede rug. De staart is lang en breed. De borstkas reikt tot aan de ellebogen. Ze hebben een zeer krachtige hals, die plooivorming vertoont.
Vacht
Kort- en langhaar. Kortharige honden hebben een vlak aanliggende vacht. De langharige honden hebben sluik of licht gegolfd haar, dat niet gekruld mag zijn.
Kleuren
Wit met verschillende tinten rood tot bruingeel.

Gedrag

Karakter
De Sint Bernard is een vriendelijke hond met een goed en lief karakter. Ze zijn gevoelig voor harde woorden en stemmingen in huis. Het is een zeer trouwe hond die niet graag wordt buitengesloten. Wanneer de Sint Bernard volwassen is, is hij vrij rustig. Ze zullen u en het gezin verdedigen als dit nodig mocht zijn.
Sociaal
Dit hondenras gaat zeer goed om met kinderen en kan het ook goed vinden met andere huisdieren. Met soortgenoten kunnen ze het doorgaans goed vinden. Tegenover vreemden zijn ze over het algemeen vriendelijk, behalve als blijkt dat ze kwaad in de zin hebben.

Omgang

Beweging
Deze honden hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Driemaal daags een blokje en zo nu en dan onaangelijnd rennen en spelen is voldoende voor dit ras.
Opvoeding
Wanneer u de hond consequent opvoedt, zal hij vrij snel commando’s aanleren. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem, een harde opvoeding is dus uit den boze. Het is geen hond die het leuk vindt om urenlang achter elkaar te trainen. Leer het trekken aan de lijn op jonge leeftijd af. Tijdens de groei moet deze hond niet lichamelijk vermoeid worden. Ze groeien snel en hebben alle energie nodig voor het ontwikkelen van sterke spieren en botten.
Verzorging
De Sint Bernard heeft redelijk veel vachtverzorging nodig. Minimaal twee keer in de week moet hij geborsteld en gekamd worden. In de verharingsperiode zal de Sint Bernard elke dag geborsteld moeten worden, met name bij de langharige variant. Kijk regelmatig de ogen na en houd de oren goed schoon. Houd de nagels kort.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: