Strooizout kan gevaarlijk zijn voor honden

Strooizout-is-een-gevaar-voor-de-hond

Dooiwater met strooizout is soms dodelijk voor honden

Strooizout kan irritatie en soms ook brandwonden veroorzaken aan de poten van honden en andere huisdieren. Het is daarom aan te raden je voorzorgen te nemen na een wandeling in straten waar strooizout is gebruikt. Het is aan te raden om wegen waar gestrooid is te vermijden met je hond. Soms kan je er niet omheen, maar vergeet niet de nodige voorzorgen te nemen.

Strooizout heeft grotere korrels en is ongezuiverd, het bevat meestal zware metalen als chroom, lood, koper en nikkel, anti-klontermiddel en soms glycerine. Dit kan irritatie en wondjes veroorzaken aan de poten van je hond. Er zijn immers al gevallen vastgesteld van brandwonden die optraden na langdurige blootstelling aan dooiwater met strooizout. Door het drinken of het aflikken van de pootjes kan in sommige gevallen een overdosis zout en of chemisch dooiwater leiden tot de dood van het hondje. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts, deze kan met behulp van een infuus het natriumgehalte weer omlaag brengen en zo je hond redden.

Honden hebben de neiging aan deze wondjes te likken en krijgen op deze manier ook het strooizout in hun maag wat een maagletsel kan veroorzaken. Door het likken kan het zijn dat hierdoor de wondjes rond de voetzolen en kussentjes nog toenemen en verergeren.

Bij kleine hondenrassen is het dubbel zo hard uitkijken met strooizout op gestrooide wegen. Door hun korte pootjes lopen ze meer gevaar voor irritatie aan de ogen. Vervuilde sneeuw kan in de oogjes terecht komen veroorzaakt door een voorbijrijdende auto waarbij vervuilde sneeuw opspat. Als je hond het goedje in zijn ogen krijgt, spoel ze dan gedurende 15 minuten onder een zachte waterstraal. Kleine hondjes hebben in verhouding met grotere honden niet zoveel chemisch strooizout nodig om ziekt te worden.

Na een wandeling doet u er dan ook goed aan om zijn poten grondig af te spoelen, heel goed droog te wrijven en je hond voldoende drinken te geven.

Controleer de kussentjes op eventueel wondjes en kloven, verzorg deze met een lauw waterbadje en een gepast verzorgingsproduct (een goede zalf of ontsmettingsmiddel) om de conditie van de voetzooltjes zo goed mogelijk te houden. Vaseline kan prima gebruikt worden om de zooltjes te beschermen. Knip het haar weg tussen de teentjes en de kussentjes. Het is ook aan te raden bij honden met lange vachten om het haar op de poten korter te knippen, zo blijft er ook minder dooiwater zitten en zijn de pootjes sneller droog.

Er bestaan ook speciale sokken voor honden die het vocht aan de pootjes tegen houden, toch is het niet altijd evident om deze sokjes bij sommige honden aan te krijgen als ze het niet gewoon zijn om deze sokken te dragen. Soms zijn ze sneller uit dan aan.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, denk eraan…, een hond heeft ook wel eens koude pootjes, blijf daarom niet te lang in de sneeuw met je trouwe vriend.