Vlinderhond en Nacht- vlinderhond

Vlinderhond – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
België en Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Maximaal 28 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 1,5 en 5 kilo.
Hoofd
De schedel is langer dan de voorsnuit. De neusrug is recht. De vlinderhond heeft recht opstaande oren, de de nachtvlinderhond heeft hangende oren. De ogen zijn vrij groot. Ze hebben een amandelvorm.
Lichaam
Het lichaam van de Vlinderhond en nachtvlinderhond is langer dan hoog. De borst is breed en redelijk diep. De staart is vrij hoog aangezet en wordt over de rug gedragen. Ze hebben hazenvoeten. Het haar tussen de tenen steekt in de vorm van een punt uit. Dit is een typisch raskenmerk.
Vacht
Langharige, golvende vacht. Rond de hals, op de oren, aan de achterkant van de benen, de broek en de staart is het haar het langst. Ze hebben geen ondervacht.
Kleuren
Wit met gekleurde aftekeningen.

Gedrag

Karakter
Vlinderhonden en nachtvlinderhonden zijn vriendelijke, levendige en aanhankelijke honden. Ze zijn zeer intelligent en erg leergierig. Ze zijn aanhankelijk en graag in de buurt van hun gezin. Voor het kennelleven zijn ze ongeschikt. Ze voelen zich zowel in de stad als op het platteland op hun gemak. Bij onraad laten ze hun stem horen.
Sociaal
Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze het over het algemeen goed vinden. Dit geldt ook voor de omgang met kinderen, mits ze de hond in zijn waarde laten en hem met respect behandelen.

Omgang

Beweging
Honden van dit ras zijn al tevreden met driemaal daags een korte wandeling. Ze vinden het wel leuk om langere wandelingen te maken en in de tuin te spelen. Ook apporteren doen ze graag.
Opvoeding
Ze zijn zeer intelligent en leren graag iets van hun baas. De opvoeding is dan ook gemakkelijk en verloopt probleemloos. Voed ze met zachte hand op.
Verzorging

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: