Vlooien bij honden herkennen en bestrijden

Vlooien zijn uitwendige parasieten die zich voeden met bloed

Hondenvlooien zijn echte plaaggeesten die in sommige gevallen ook verantwoordelijk zijn voor verschillende huidaandoeningen. Deze parasiet bezorgt de hond niet alleen ongemak en jeuk, maar vlooien kunnen ook fungeren als tussengastheer voor de lintworm. Het heeft dan ook geen zin de lintworm te bestrijden indien de hond nog vlooien heeft. Puppy’s kunnen aan bloedarmoede gaan lijden omdat vlooien zich voeden met bloed van de gastheer.

De tijd tussen de eitjes en het uitkomen van de laven ligt gemiddeld tussen de 2 a 10 dagen waarna ze van 10 tot 12 dagen nodig hebben om een pop te worden om te groeien tot een volwassen vlo. Eén vlo op een hond staat voor 100 tot 500 eitjes in zijn omgeving. Dat kan deels op de hond zelf zijn, maar ook zijn slaapplaats, dekens, maten, zetels en kieren en spleten in de vloer of houtwerk. Deze parasieten verblijven alleen op de hond om zich te voeden met bloed, toch zijn ze heel resistent en kunnen heel lang in huis overleven.

Uitwerpsels van een vlooien

De uitwerpsels van een vlo (zie foto) zijn op te merken in de vacht van de hond en zien eruit als zwarte, bruine, kleine bolletjes. Deze worden soms over het hoofd gezien omdat hondeneigenaren zich van geen kwaad bewust zijn en de uitwerpselen aanzien als een vuiltje, dat in de vacht is blijven plakken.

Eén vlo op zich is niet zo erg, regelmatig krijgen honden wel eens een vlo op zich tijdens een wandeling. Indien er vroegtijdig wordt opgetreden zodat er geen vlooienplaag ontstaat moet een eigenaar zich geen zorgen maken. Toch is één vlo genoeg voor extreem grote jeuk bij gevoelige honden die allergisch zijn voor deze parasieten. Deze honden zullen snel rode pukkels op de huid krijgen en krabben zich voortdurend, zelfs tot bloedens toe.

Elke hond krabt zich wel eens, maar dit mag niet blijven duren. In geval de hond zich hardnekkig krabt en bijt, mag je ervan uitgaan dat er eventueel vlooien aanwezig zijn. In dat geval is het aan te raden door middel van een vlooienkam die bepaalde plaatsen (waar de hond last heeft) eerst en vooral te controleren. Gaat men niet over tot bestrijding van deze parasieten, zal de hond zichzelf verwonden door te krabben en te bijten met een doffe vacht en kale plekken tot gevolg. Nu en dan kunnen vlooien ook wel eens mensen bijten. Dit gaat dan waarschijnlijk over een verdwaalde vlo.

Bestrijden

Vlooien kunnen bestreden worden met vlooienshampoo, antivlooienbandjes, antivlooienmiddel in vorm van een pipetjes die op de huid van de hond wordt aangebracht. Een vlooienkam is best wel doeltreffend voor enkele vlooien uit de vacht te halen. Dit moet bij vermoeden van vlooien wel enkele keren per dag gebeuren ter controle.

De vlooienkam is heel doeltreffend om te ontvlooien. Om de vlooien uit de kam te verwijderen neem je best een glas water met wat afwasmiddel. Dode vlooien zakken naar de bodem, levende zullen blijven boven drijven. Vlooien dood knijpen tussen de vingers is niet aan te raden vanwege de eitjes die kunnen achterblijven op de vingers. Op die manier besmet je de hond opnieuw. Vlooien concentreren zich meestal achter de oren, de keel, de borst en de opzet van de staart. Deze plaatsen vragen extra aandacht.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: