...

Vossen lintworm bij honden

Vossenlintworm honden
5
(2)

Vossenlintworm bij honden

De vossenlintworm is een parasiet en gevaarkijk voor honden.

De vossenlintworm kan door contact met besmette dieren of met hun uitwerpselen worden overgedragen op honden, (huisdieren) en op mensen. Het risico op besmetting is niet erg groot, maar omdat infectie zeer ernstige en moeilijk te behandelen kwalen kan veroorzaken is het toch belangrijk enkele voorzorgen in acht te nemen. Omdat het verspreidingsgebied van de vossenlintworm in België en Nederland zich uitbreidt is beter dit te voorkomen.

Dit advies is geldig voor Nederland in de risicogebieden Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Deze parasiet, de vossenlintworm is ook actief in het zuidwesten van Vlaanderen en in Wallonië en de provincie Luxemburg. Het wordt aangeraden om honden in bepaalde risicogebieden te ontwormen met een middel dat praziquantel bevat.

Wat zijn de klachten bij mensen door besmetting van de vossenlintworm?

Mensen die ziek worden van de vossenlintworm kunnen last hebben van:

buikpijn,
benauwd,
gele huid en ogen.

Meestal komen er eerst problemen in de lever. De worm kan daarna doorgroeien naar andere organen, bijvoorbeeld de longen of de hersenen. De kans dat mensen besmet raken en ziek worden, is heel klein. Als iemand wel ziek wordt, gebeurt dat meestal pas 5 tot 15 jaar later.

Is ziekte door vossenlintworm te behandelen bij mensen ?

Heb je klachten zoals hierboven staat, ga dan naar de huisarts. Om te weten of je ziek bent van de vossenlintworm moeten je bloed, lever en longen worden onderzocht. De ziekte kan worden behandeld. Dit kan door een operatie. Wanneer dat niet kan, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Zonder behandeling kan iemand aan de ziekte dood gaan.

Hoe verloopt de besmetting door de vossenlintworm?

De vos kan deze lintworm opnemen door het eten van besmette knaagdieren. De parasiet leeft voort in het spijsverteringsstelsel van de vos, wordt er volwassen en plant er zich voort. De eitjes van de kleine wormen komen samen met de uitwerpselen van de vos in de omgeving terecht. Ze kunnen er dan door andere dieren, zoals knaagdieren, worden opgenomen samen met de planten die ze eten. In het lichaam van de knaagdieren ontwikkelen deze eitjes zich verder tot een cyste in de lever of in andere organen.

Als een vos een besmet knaagdier opeet is de cyclus rond en ontwikkelen zich uit de larvale cyste nieuwe lintwormen die zich vasthechten aan de darm van de vos. Naast de vos kunnen ook honden, en in mindere mate katten, besmet worden door het eten van besmette knaagdieren.

Besmettingsgevaar voor de mens

Het gevaar bestaat dat ook mensen op een of andere wijze eitjes van de vossenlintworm opnemen. Net als bij knaagdieren kan de larve dan een gezwel veroorzaken in de lever of andere organen, waardoor deze niet meer normaal functioneren en er ziekteverschijnselen optreden. De medische behandeling van patiënten bestaat uit chemotherapie en chirurgie, maar is niet zeer succesvol, zodat er een hoog risico is op dodelijke
afloop. Daarom is het belangrijk infectie bij mensen te voorkomen door preventieve maatregelen.

Voorzorgsmaatregelen:

Wandelaars en natuurliefhebbers moeten niet direct ongerust zijn indien ze rekening houden met volgende voorzorgsmaatregelen:

– Ontworm honden die vaak in de vrije natuur vertoeven, (minstens driemaandelijks);
– Raak een dode vos nooit aan met de blote hand
– Raak geen uitwerpselen van vossen aan;
– Raak geen uitwerpselen van vossen aan;
– Blijf uit de buurt van vossenholen en zorg er ook voor dat honden ervan wegblijven;
– Eet géén ongewassen bosvruchten die zich op minder dan 70 cm boven de grond bevinden;
– Spoel rauwe groenten af voor het eten;

Wandelaars met honden in risicogebieden

Wandelaars met honden in risicogebieden houden zich best aan bovenstaande tips. Honden kan je best in bosrijke gebieden dubbel en dik in het oog houden tijdens een dagje stappen. Gebieden in binnen- en buitenland waar de kans groot is op een besmetting door de vossenlintworm mag de ontlasting tijdens de ontworming niet in het milieu terecht komen, maar dient via het huishoudelijk afval te worden afgevoerd.

Vossenlintworm besmetting

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!