...

Zelfbeheersing kan je leven redden

wandelen-met-hond
5
(2)

Zelfbeheersing kan je leven en dat van je hond redden

Zelfbeheersing is het allerbelangrijkste wat je je hond kunt leren. Als je hond standaard wacht op jouw aanwijzingen en niet zo maar zonder “nadenken” zich overal op stort, dan heb je enorm veel controle over zijn gedrag. Het fijne is dat zijn gedrag echter ook beheerst is als je niet in de buurt bent, want hij is ZELFbeheerst. Dit moet hij natuurlijk wel aangeleerd hebben.

Waarom?
In de dagelijkse omgang met de hond zijn er diverse situaties waarin zelfbeheersing van de hond dus heel fijn of zelfs levensreddend is. Het is fijn als je hond niet zo maar op elk persoon dat je tegenkomt afstormt. Het is fijn als je je bord met eten op tafel zet en je loopt nog even naar de keuken, dat je eten onaangeroerd op je bord ligt als je terug komt. Het is levensreddend als je hond niet naar buiten stormt als iemand de deur niet goed dicht doet. Een hond die netjes opgevoed is, die heeft een leuker leven, want hij kan vaker mee met de baas en een veiliger leven.

Hoe?
Het aanleren van zelfbeheersing gebeurt zonder druk of correcties, want dan is het opgelegd of afgedwongen en geen zelfbeheersing. Je laat in de aanleerfase je hond zo veel mogelijk zelf uitzoeken welk gedrag hem het meest oplevert. In sommige situaties kan het handig zijn om als “straf” voor onbeheerst gedrag dat gene wat de hond graag wil weg te halen en pas weer in beeld te brengen als de hond zelfbeheersing laat zien. Overigens kan een hond geen zelfbeheersing leren als zijn baas niet zelfbeheerst is. Geduld en rust zijn onontbeerlijk.

Praktijksituaties
In het dagelijks leven zijn er situaties waarin we zelfbeheersing van de hond willen voordat hij krijgt wat hij wil: rustig naar buiten gaan op commando, speeltje pakken op commando, naar andere hond na een Toe maar, uit de autospringen na het signaal hiervoor. Zolang de hond dit nog niet allemaal beheert, dan zul je hem moeten begrenzen om te voorkomen dat hij krijgt wat hij wil. Je houdt hem dus bijvoorbeeld aan de lijn bij het door de deur heen gaan, autodeur open doen, begroeten van bezoek e.d..

Oefeningen
Zelfbeheersing kan ook verbeterd worden in in scene gezette oefensituaties. Dit versnelt het leren van zelfbeheersing aanzienlijk omdat je in een oefensituatie herhaaldelijk dezelfde oefening doet en oefening baart kunst, ook bij honden. Er zijn talloze oefeningen of spelletjes te bedenken waarin de zelfbeheersing van de hond getraind wordt. Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden. Er zijn echter ook video’s waarin de hond met fysieke of verbale correcties getraind worden. Dit heeft niets met zelfbeheersing te maken, dus die passen niet bij deze manier van opvoeding.

(Oorspronkelijk artikel – Hondenpuppies.net)

Door Alexandra Wilkinson, dierkundig ingenieur en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!