Ziekte van Lyme bij honden

Ziekte van Lyme bij honden

De ziekte van Lyme door teken bij honden

De ziekte van Lyme is een infectieziekte dat wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie waarbij teken deze bacterie verspreiden tijdens het zuigen van bloed. Als de teek zichzelf vol met bloed heeft gezogen, laat hij los en gaat hij later op zoek naar een nieuwe gastheer. Verwijder de teek zo snel mogelijk, want hoe sneller u de teek weghaalt, hoe minder kans op besmetting. Wanneer de teek minder dan 24 u op de huid heeft gezeten, is de kans op besmetting zeer klein. In Nederland en België wordt deze ziekte voornamelijk overgebracht door Ixodes-teken. Ongeveer 20-40% van deze teken zijn besmet met de Borrelia bacterie. Een hond met de ziekte van Lyme kan een mens niet besmetten.

Symptomen bij honden door de ziekte van Lyme

Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking en kreupelheid met vooral pijn aan meerdere gewrichten. Andere verschijnselen zijn: weinig eetlust, koorts, lusteloosheid, gezwollen lymfeklieren en nierfalenn.

Deze symptomen kunnen kort na de besmetting optreden, maar ook pas jaren later. In tegenstelling tot mensen ontwikkelen honden geen rode plek als ze besmet worden met de ziekte van Lyme. Heb je twijfels, raadpleeg een dierenarts. De ziekte van Lyme kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica.

Soorten teken

Er zijn een paar honderden varianten. Deze verschillende soorten teken zijn onder te verdelen in twee categorieën. De harde en zachte teken. De harde teken (Ixodes ricinus) is de gewone, houtteek of schapenteek en een van de meest voorkomende teek in België en Nederland. Teken komen wereldwijd voor in bossen, weilanden, parken, tuinen, ook aan de kust in de duinen en heidegebieden. De Dermacentor reticulatus teek is in Nederland en België ook al regelmatig aangetroffen.

Teken verwijderen

Teken die zich nog niet vastgehecht hebben, kan u met een warme douchestraal wegspuiten. Gebruik NOOIT zeep of andere producten om de teek te verwijderen, hierdoor ontspannen de spieren van de teek en komt er vocht van de teek in de bloedbaan terecht.

Heeft de teek zich vastgezet, gebruik een pincet om de teek te verwijderen. In de apotheek zijn hiervoor speciale tekenpincetten of tekentang te koop. Bij gebrek aan een pincet kan u de teek ook vastgrijpen met de vingernagels. Omwikkel de vingers dan liefst met een zakdoek. Nadien kan je de plaats van de tekenbeet ontsmetten.

Opgelet ! Verdoof of dood de teek niet met alcohol of ether. Er zijn aanwijzingen dat de kans op besmetting hierdoor toeneemt. Noteer de datum van de tekenbeet. Mocht u een besmetting hebben opgelopen dan uit die zich vaak een hele tijd later.

Het verstandig om na iedere uitstapje in de natuur de honden goed te controleren. Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten. Teken nestelen zich ook op het hoofd en achter / in de oren van de hond.

Bescherm je hond met een anti-teken halsband of anti-tekenmiddel.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde / 5. Aantal beoordelingen: